Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7191572 www.bgdnes.bg

Русенец плува 50 км с вързани крака

23-годишният спортист Теодор Цветков ще използва само ръцете си

Храбър русенец ще преплува 50 км със завързани крака, за да помогне за изграждане на рехабилитационен център за деца с увреждания.

23-годишният Теодор Цветков ще се впусне в предизвикателството на 22 декември в басейна на спортното училище в града. Плуването му ще продължи цяло денонощие.

Реклама

"Краката ми ще са вързани с пулбой, вид дунапренена възглавница, и няма да мога да ги използвам. Ще плувам само с ръце", разкри пред "България Днес" Теодор. Смелчагата сподели, че няма много време за подготовка, но използва всяка свободна минута за тренировки. Пред вестника той разказа, че сам му се наложило да се учи да плува и няма треньор. Въпреки това е участвал в десетки плувни маратони и състезания.

Запитан защо се включва в събирането на средства за специализирания център за деца, той коментира, че помагането на най-малките и невинни сред нас го прави щастлив. Събитието ще се излъчва и онлайн, за да може всеки желаещ да дари.

В крайдунавския град Теодор е изключително известен, тъй като от години напълно безплатно тренира и помага на деца в неравностойно положение. Младежът е част от фондация "Александър Русев", която се е посветила на работата с най-малките.

Иновативният център ще предлага безвъзмездно водна рехабилитация на малчугани с двигателни проблеми. Инициативата за изграждането му идва, след като благодарение на заниманията във вода над 40 деца са подобрили двигателната си система.

Това не е първото добро дело на Теодор. В началото на тази година той скочи в ледените води на езерото Липник край Русе, за да помогне на 3-годишната Мартина, която изпадна в кома.

Кампанията му бе изключително успешна и бяха събрани над 3000 лв. за лечението на малката Мартина.

Подвизите на русенеца не приключват дотук. През далечната 2016 г. той се хвърля във водите на р. Дунав и пръв успява да хване богоявленския кръст.

Виктория СТОЯНОВА

Реклама
Реклама
Реклама