Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7191878 www.bgdnes.bg

Даринка рисува с шоколад

Сладко и красиво!

Художничката изненадва наши знаменитости с вкусните картини

Уникални картини, нарисувани с шоколад, може да ви покаже добричлийката Даринка Дончева. Младата дама е единствената у нас, която се осмелява да пробва сложната техника. Нейните картини не стават за хапване, защото тя съчетава сладкото изкушение с различни неща, като бои и златни люспи. Признава, че често й се случва да обира сладкарското изделие от палитрата.

"Идеята дойде, когато ме поканиха на един фестивал за шоколад. Трябваше да покажа нещо различно, иновативно за България, свързано с хранителния продукт. За мен това беше нещо ново. Не знаех дали ще се получи, дали ще успея да съчетая нещата, защото шоколадът като цяло си е един доста претенциозен продукт, с който не е чак толкова лесно да се рисува", разказа пред "България Днес" Дари.

Реклама

В началото 22-годишното момиче е на принципа проба-грешка. За да започне да твори, разтапя шоколада на водна баня и после започва да маца по платното - понякога с четка, по-често с ръце. Използва различни техники. Смесва сладкарското изделие единствено с маслени бои, за да получи цветове, тъй като акрилните не са съвместими.

"В началото изпитвах известни затруднения със съхранението на картините. Нормално е при по-висока температура в стаята или изложен на слънце шоколадът да се разтопи. Затова отскоро смених техниката си. Започнах да ги заливам с епоксидна (прозрачна) смола, която запечатва шоколада, което е гарант, че картината няма да се развали", допълва художничката.

Талантът на Дари изгрява и в "Черешката на тортата". Александра Петканова я кани като бонус за нейните гости. Така младата дама успява да изненада Орлин Горанов, Мариана Попова, Веселин Плачков и Миглена Каканашева със своите произведения. Прави им показно на живо и кара всички да се впуснат в тази интересна задача.

Талантът на младото момиче не се изчерпва дотук. Освен с шоколад тя е пробвала да рисува и с вино, и с кафе. През свободното си време обича да пее и да пише текстове на песни, а понякога дори стихотворения.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама