Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7192826 www.bgdnes.bg

16 часа път чакат Ивайло Иванов

16 часа път очакват най-добрият български джудока Ивайло Иванов (кат. до 81 кг). Точно толкова е разстоянието до китайския град Гуанджоу, където ще се проведе най-силния турнир през сезона. Мастърс надпреварата събира 16-е топ състезатели в ранглистата плюс боец от страната домакин.

Надпреварата ще се проведе през уикенда, а "Евроспорт" ще излъчи разширен репортаж.

"Пътуваме в сряда - разказа треньорът на Ивайло Иванов - Атанас Герчев. - Няма да правим дълга аклиматизация, което е предпочитаният вариант за мен."

Реклама

Иванов показа много силна форма в края на сезона. Той спечели престижния Гран при турнир в Хага преди няколко седмици. Там записа победа над действашия световен шампион и лидер в ранглистата Саеид Молаеи (Иран). Двамата отново могат да се срещнат в Китай.

"След Хага се качихме на Белмекен, за да работим върху базовата подготовка за следващия сезон - обясни Атанас Герчев. - За нас 2019-а е по-важна, отколкото този турнир. Ивайло е в добра форма. Имаше състезание от европейската отборна купа през уикенда. Неговият тим остана трети, а той спечели всичките си срещи."

Един от големите проблеми пред Иванов може да бъдат атмосферните условия. На Белмекен температурите достигат до -10 градуса, докато в Китай са около 15. На турнира в Гуанджоу ще участва и Бетина Темелкова (52 кг), която се бие под флага на Израел.

Най-добрите български състезатели вече планират турнирите за 2019 г.

"Ще започнем с лагер в Австрия от 6 януари, където се събира елитът на световното джудо - обясни Атанас Герчев, чийто син Янислав (60 кг) също е с отлични шансове за атака на олимпийска квота. - В края на януари е първото ни състезание - Гран при Тел Авив. Планираме участия на колкото се може повече турнири, за да съберем точки за олимпийската ранглиста. Ако успеем рано да постигнем резултати, ще наблегнем повече на подготовката."

Най-добрите 18 джудоки в олимпийската ранглиста ще получат квоти за Игрите в Токио през 2020 г. Точки се получават от шестте най-добри резултата от турнири в два периода от по 12 месеца.

Реклама
Реклама
Реклама