Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7193596 www.bgdnes.bg

Измъква се килърът на Росица, убита преди 27 г.

Заради липса на доказателства и изтекла давност

Заподозреният Величко е тестван с детектор на лъжата и е освободен

Няма виновен за убийството на Росица Димова, чийто труп бе открит 27 години след смъртта й в шахта на хотел "Смолян". Заради липса на доказателства и изтекла давност случаят е прекратен, научи "България Днес".

Единственият заподозрян за убийството бе мъжът, с когото Росица живеела на семейни начала - Величко. Той е извикан на разпит в полицията, подложен е и на детектор на лъжата, но се оказва, че няма общо със смъртта на младата жена.

Реклама

"Разпитани са всички в обкръжението на Росица, но без резултат. Заподозреният бе подложен на детектор на лъжата и психолозите са категорични, че той няма нищо общо с престъплението", разкри държавният обвинител Станчо Станчев от Окръжна прокуратура - Смолян.

"Дори да се беше доказало, че е Величко, давността на престъплението е приключила преди 6-7 години. Работехме единствено за удовлетворението на близките на Росица от чисто човешка гледна точка. Имахме най-голямото желание да приключим случая с обвиняем. Минали са прекалено много години, много от служителите, които са били на работа по време на убийството в хотела, вече не са измежду живите и това затрудни изключително много разследването. По онова време "Смолян" е бил в своя апогей. Бил е пълен с почиващи, числеността на персонала е била много голяма", допълва прокурор Станчев.

Разпитани са 15 души от близкото обкръжение на жертвата Росица Димова, но въпреки усилията пътят към разплитането на убийството е блокиран от 27 години.

"Доказахме категорично, че Росица Димова е била убита. Съдебният медик е установил, че има счупена подезична кост, което показва, че смъртта е настъпила чрез индиректното й притискане, което означава, че жената е била задушена", допълва наблюдаващият прокурор.

Росица Димова е видяна за последно на 7 ноември 1991 година. Тогава тя излиза от дома си в Смолян, където живее на семейни начала с Величко. Тръгва към родното си село Борово.

Близо 27 години няма абсолютно никаква вест от Росица. Костите на жената се появяват пред шокираните погледи на група работници на 30 август 2017 г. Останките се показват в една от шахтите за аспирация под басейна на хотел "Смолян". На мястото са открити оскъдни остатъци от дрехи, чифт нови дамски ботуши, чорап, шапка тип "идиотка", ръкавица и букет от изкуствени цветя. Около останките нямало нито документи, нито лична вещ, която да насочи криминалистите чии са останките. Чрез ДНК анализ през ноември същата година е разкрита самоличността на жената. Оказва се, че скелетът е на изчезналата преди 27 години Росица Лазарова Димова.

Реклама

За майката на Росица - Шинка Димова, няма съмнение кой е убиецът на дъщеря й. 4-5 години преди да изчезне, Росица живеела на квартира на семейни начала с мъж от Смолянско.

"Оня мръсник Величко я е убил. Живееше с дъщеря ми, а хората казваха, че е женен, с дете. Ние с мъжа ми бяхме против връзката, но какво да правим, накрая се съгласихме. Преди да изчезне, Росица се бе оплакала пред своя братовчедка, че приятелят й я биел. Веднъж си дойде на село, а гърбът й беше целият в синини. Той ходеше и по други жени. Подигравал се е с нея. Накрая, преди да изчезне, два пъти си идваше с чисто синьо надуто око", твърди жената.

Братът: Ванга не ми каза, че е убита

"Години наред след като сестра ми Росица изчезна, съм обикалял цяла България да я търся. Ходих по врачки и ходжи. Стигнах два пъти и до Ванга, но нищо не стана. Каза ми само да чакам, че след години Росица ще се обади. След това ме изгони. На македонски ми говореше. После разбрах, че по принцип Ванга не казвала нищо, когато човекът е починал", разказа пред репортер на вестника братът на Росица - Димитър.

"За мен убиецът е бил гост на хотела, в който е станало престъплението. Не вярвам, че някой от персонала ще й посегне", категоричен е мъжът. Сега семейството очаква писмо с разрешение от главния прокурор, с което костите на Росица ще бъдат върнати и тя ще бъде погребана в родното си село Борово.

Реклама
Реклама
Реклама