Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7193620 www.bgdnes.bg

Разделят Баневи от Миню Стайков,за да не обменят опит

Семейството в следствения арест, алкохолният бос - на "Векилски"

Запорът на 1 милиард в Швейцария е под въпрос

Екстрадираните от Франция Николай и Евгения Баневи са тикнати в следствения арест на столичния бул. "Г. М. Димитров", далеч от алкохолния бос Миню Стайков, който е зад решетките в ареста към софийския затвор на ул. "Майор Г. Векилски", научи "България Днес".
Разследващи не коментират защо членовете на известните фамилии са настанени на различни места за лишаване от свобода, но според запознати това се налага с цел да не обменят опит в тюрмата. Предвид обвиненията им за данъчни афери и пране на пари е нормално в момента Баневи и Стайкови да мислят всякакви схеми и да се чудят как да опазят имането си, изтъкват запознати. Те напомнят, че срещу редица подпукани от правосъдието босове се завеждат и искове за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност.


От прокуратурата са обяснили на семейство Баневи, че ги вкарват зад решетките на "Г. М. Димитров", за да са близо до следователите от Националната следствена служба, която се помещава там, и да са подръка при необходимост от извършване на действия по разследването. Това обяви пред вестника адвокатът на фамилията Христо Ботев. Клиентите му, които преди дни пристигнаха от Лазурния бряг, са наясно, че у нас ги чакат мизерни условия и тесни килии. Засега не се оплаквали и го приемали нормално.
Защитникът на Баневи коментира и разминавания в отношението към задържаните, споменати от зам. главния прокурор Иван Гешев. Заместникът на Сотир Цацаров заяви, че дали арестанти ще стоят с белезници в съдебната зала, е решение на съда. По думите му Николай и Евгения не са били оковани и във френския съд. "Аз бях в съда във Франция, където забелязах, че клиентите ми не стоят с белезници. Не знам откъде е информацията на Гешев, но него не го видях да присъства там", зачуди се адвокат Ботев.


Той обяви, че няма информация за изнесеното от прокуратурата, че клиентите му притежават над милиард в швейцарска банка. До момента няма данни, ако съществуват такива пари, дали те са в лични или фирмени сметки или на офшорки. От спецпрокуратурата са поискали от местните власти да запорират сметките, но не се знаело дали справките са актуални и дали милионите са още там.
Въпреки падането на банковата тайна в Швейцария преди два месеца няма никакви гаранции, че тамошният съд ще разреши запора. Преди време швейцарският съд отказа да изпълни съдебна поръчка, като даде информация за банковите сметки на бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и ги запорира, заради което той бе оправдан.
От началото на септември друг известен клиент на прокуратурата - Миню Стайков, също търка нара. Остава неясно - щом са го пратили в ареста към затвора, това означава ли, че не е необходим на разследващите. Неговият защитник Лъчезар Таков коментира иронично условията в килиите: "Стайков е настанен във ВИП килия, цялата е от махагон и мрамор. Толкова е луксозно, че иска да остане там до края на дните си". Запитан какво се случва с разследването срещу бандата за нелегални цигари, данъчни измами и пране на пари, адвокатът отвърна шеговито: "Всичко доказаха вече".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама