Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7193908 www.bgdnes.bg

Нова снимка как Гунди пронизва Англия!

Изключително рядка снимка, запечатала гола на Гунди във вратата на световния шампион Англия на 11 декември 1968 г., донесе в редакцията първият братовчед на Аспарухов - Здравко Цветанов.

На черно-белия кадър, сниман зад вратата на Гордън Уест, се вижда как нападателят на България праща топката в левия ъгъл, изпреварвайки отчаян шпагат на Кийт Нютън.

Реклама

Читателите на "България Днес" имат привилегията да видят тази уникална снимка точно 50 години след мача, в който отборът на Стефан Божков завършва 1:1 на "Уембли".

Въпреки че двубоят е приятелски, равенството се приема като изключително престижен резултат за нашите.

Само две години по-рано на същия този стадион капитанът на британците Боби Мур вдига световната купа за първи и последен път в историята на "трите лъва".

"Споменът от този мач с Англия е запечатан дълбоко в съзнанието ми - споделя пред "България Днес" защитникът Добромир Жечев, който изиграва пълни 90 минути на "Уембли". - Никога няма да забравя как Гунди овладя топката в центъра на терена и с лекота се справи със защитниците около себе си. Напредна към наказателното поле и отправи неспасяем удар покрай вратаря.

След това англичаните натиснаха, но голям мач направи нашият вратар Мони Симеонов. На летището в София за нас беше организирано специално посрещане. Хората в България се радваха, защото ние играхме като равни срещу световния шампион. И то на неговия стадион!У

Голът на Гунди срещу англичаните остава в историята като едно от най-красивите попадения, отбелязвано на "Уембли".

Реклама

Пресата на Острова не пести суперлативи.

Феноменално изпълнение! Това е лайтмотивът на всички издания.

"Един гол, който заслужава да влезе в галерията на най-големите моменти на "Уембли", бе вкаран от любимото момче на България - Аспарухов", пише "Дейли Експрес"! - Това бе изпълнение на играч, който струва поне 250 000 лири на днешния футболен пазар. Толкова се котират само двама-трима на Острова. Не е срамно да признаем, че с Аспарухов ние можем да сравняваме само Боби Чарлтън.

Мълчаливият иначе селекционер на "трите лъва" сър Алф Ремзи, който е наричан "геният на тактическата мисъл", също не крие възхищението си.

"Аспарухов направи нещо от нищото - заявява специалистът, който прави Англия световен шампион. - Това бе един специален гол!"

След мача става популярен и следният анекдот: "Когато Аспарухов преодолява Лейбоун, още в центъра на терена, миг преди да отбележи гола за България, английският защитник се опитва да го догони. "Не се разкарвай! - му казва Гунди. - Стой си в центъра и без това ей сега ще започнете играта от там!"

И до днес голът на Гунди буди възхищението на феновете, защото изпълнението на покойния нападател е зашеметяващо! И не бива да се пропуска фактът, че точно този гол стои в Залата на славата на "Уембли".

След двубоя легендарният голмайстор на Англия и "Манчестър Юнайтед" и носител на "Златната топка" за 1966 година сър Боби Чарлтън лично поздравява Аспарухов. Определя го за един от най-добрите футболисти в света.

"Неговата известност и футболното му поприще зависеха от неговия характер. Гунди беше страхотно добър човек, едва ли има друг такъв като него в момента. Гунди е изключителна личност. От него лоша дума никога не можеше да чуеш. Изключително важно е възпитанието", категоричен е братовчедът Здравко Цветанов в книгата "Гунди - какъвто не го познавате". И до днес той живее в родната си къща в "Редута" и пази спомена за прочутия си братовчед.

Уникално издание за футболната легенда

Уникалното биографично издание "Гунди - какъвто не го познавате", може да бъде намерено на 46-ия софийски международен панаир на книгата, съобщиха от Книгоиздателска къща "Труд".

"Ще ви очакваме от 11 до 16 декември на нашия щанд в НДК - етаж 2, щ203, всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. - казват от издателството. - Там ще намерите най-новите и най-продавани заглавия с логото на "Труд" с 20 процента отстъпка.

Реклама
Реклама
Реклама