Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7194647 www.bgdnes.bg

Голямата Бирма се предаде

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги.

Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Реклама

Акцията срещу Бирмите стартира на 24 август тази година. Тогава разследващи разбиват четири незаконни фабрики за цигари без бандерол в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. По груби сметки на разследването месечният оборот от фабриките бил около 10 млн. лв. Окръжната прокуратура – Пловдив, привлича като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол. Сред задържаните обаче са единствено работници във фабриките и охранители. Работата по случая продължава и на 14 септември е проведена нова акция на специализираната прокуратура. Разследващи нахлуват в офиси на дружества в град София, стопанисващи заведенията "Везувий" и сръбски ресторант "Бест"- бивш "Кошарите".

Тогава става ясно, че нелегалните фабрики се въртят именно от Евлоги Станоев и двамата му синове. Според прокуратурата именно Бирмите са се занимавали с финансирането на фабриките, осигурявали са помещенията чрез подставени лица, на името на чиито фирми са наемани сградите с машините и съоръженията за производството и нарязването на тютюна, разкри прокурор Даниела Начева.

Евлоги, Георги и Антон Станоеви са обявени за издирване.

На 13 октомври и издирваният от Интерпол Антон Станоев, известен като Средната Бирма, също се предаде в специализираната прокуратура, като съдът тогава му наложи постоянен арест.

Докато ченгета го търсят по света и у нас, той се изплашил, хвърлил телефона си и отишъл да бере сливи в Брезово. Това обясни самият Станоев пред апелативния спецсъд къде е бил през последните 2 месеца, откогато го търсят.

Съдиите посочиха, че няма убедителни доказателства, че Станоев е участвал в престъпна банда, но подчертаха, че е категорично изяснено, че той е работил в нелегална фабрика за цигари в Горна Оряховица срещу 5 хил. евро заплата, без да има трудов договор. Освен това магистратите посочиха, че след претърсване у Станоев били намерени много на брой цигари без бандерол.

В неизвестност остава Георги Станоев - Малката Бирма.

По време на акцията на специализираната прокуратура срещу Бирмите във Велинград бе задържана за разпит и бизнес дамата Лидия Станоева, известна като Лидка Скалата. Тя бе препитана заради съмнения, че е участвала в същата група с бившия си мъж Евлоги Станоев–Бирмата. 24 часа по-късно тя бе освободена поради липса на всякакви доказателства.

"Нямам нищо общо с бившия ми мъж от пет години. Оттогава не съм го чувала и виждала, а от три години сме официално разведени. Нямам представа за неговия официален или неофициален бизнес. Не се интересувам от това какво прави, не знам дали извършва престъпления или не. Не поддържам отношения с този човек", заяви след ареста си Лидка Скалата.

Реклама
Реклама
Реклама