Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7196370 www.bgdnes.bg

Миню Стайков в инвалидна количка пред Темида

Арестантът грохна за три месеца

Алкохолният бос се стопява с 10 кг в килията

В инвалидна количка и отслабнал с над 10 килограма се появи алкохолният бос Миню Стайков в сградата на Апелативния специализиран съд във вторник. Той е обвинен, че е ръководел организирана престъпна група, извършвала данъчни престъпления, пране на пране и търговия с нелегални цигари.

Алкохолният бос бе докаран в сградата на Темида от линейка на болницата на Софийския затвор, където той е постъпва на 20 октомври, стана ясно по време на заседанието, на което бе разгледана мярката му за неотклонение. Миню Стайков поиска от магистратите да бъде пуснат на свобода, а причината е именно влошеното му здраве.

Реклама

Защитата на алкохолния бос поиска да бъде назначена медицинска експертиза, която да покаже какво точно е здравословното му състояние и дали може престоят в ареста да е опасен за живота му. Заедно с бизнесмена да бъде освободен иска и роднината му Белун Хазърбасанов. Неговата защита каза, че той страда от диабет и високо кръвно налягане.

Предстои апелативният спецсъд да реши дали да назначи експертиза, преди да се произнесе по мерките им за неотклонение. Дали Миню Стайков ще излезе от ареста, ще стане ясно на 20 декември.

Миню Стайков попадна в ареста на 5 септември след операция на спецпрокуратурата. Разследването срещу Стайков започва, след като през юли в Карнобат бе разкрита нелегална фабрика за цигари, която се помещавала в сграда, собственост на Иван Димитров, син на кмета на Карнобат.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на собственика на "СИС индустрийс", "Винпром - Карнобат" и "Топаз мел" Миню Стайков за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриване на данъци за 1 016 139 лева. Заедно с него са обвинени още седем души, сред които синът му Стайко Стайков.

"Фабриката за нелегални цигари на бизнесмена Миню Стайков е нанесла щети на държавния бюджет за повече от 70 милиона лева", обясни шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Фабриката за цигари в Карнобат била много модерно оборудвана за стандартите в България. Там работели хора от Армения, които разполагали с общежитие, кухня и фитнес, но не излизали навън. Седмично, по цени на черния пазар, от работата на фабриката са спечелени по 1,5 млн. лв, разкрива зам. главният прокурор Иван Гешев.

Реклама

Стайко Стайков в момента се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Според слухове в ъндърграунда той се укрива на Малдивите заедно с друг ВИП беглец - сина на Евлоги Станоев - Георги, известен в светските среди като Жоро Бирмата.

Запазена марка на Маргина и Йоско

Запазена марка на редица клиенти на Темида е използването на инвалидна количка.

Красимир Маринов - Големия Маргин се оказа в стола на колела, докато бе обвиняем заедно с брат си Николай и още пет лица за подготовка на убийството на финансиста Никола Дамянов, близък до ТИМ, покойния вече Иван Тодоров-Доктора и бившия министър и офицер от Държавна сигурност о.р. ген. Любен Гоцев.

В инвалиден стол се яви пред Темида и Йосиф Йосифов-Йоско, който бе обвиняем за жестоката катастрофа в столичния кв. Бояна, при която той премаза с бронирания си джип служебната кола на четирима работници. Двама загиват на място, а другите са тежко ранени. Йоско твърди, че е сериозно пострадал в инцидента и не може да ходи, но бе заснет от папараците на "България Днес" да се разхожда из столичните улици на два крака.

Руският гражданин Герман Костин, който получи доживотна присъда за убийството на 5-годишния Никита, чието тяло бе открито натъпкано в куфар край Пасарел, дълго време се появяваше в дома на Темида с инвалидна количка, а по-късно и на носилка.

Реклама
Реклама
Реклама