Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7197240 www.bgdnes.bg

Майката на Банев отърва килията срещу 10 бона

77-годишната Мария е обвинена за участник в бандата на сина си

От ареста се спаси майката на скандалния олигарх Николай Банев - Мария. 77-годишната жена бе привикана в Националната следствена служба вчера и привлечена под наказателна отговорност за участие в престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. За лидер на бандата разследването сочи сина й - Николай, а като трети - жена му Евгения.

Въпреки тежкото обвинение срещу Мария Банева за нея не бе поискана най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", каквато бе наложена на Николай и Евгения. Като причина за това бе посочена напредналата й възраст. Така Мария се спаси от килията и бе пусната на свобода срещу парична гаранция от 10 хиляди лева. През годините майката на олигарха е участвала в управлението на множество фирми от холдинга на Банев.

Реклама

Според прокуратурата Мария Банева е бъркала да взима пари директно в касите на две дружества - "Полимери" и "Тежка индустрия". Освен това тя е продала кран на една от фирмите при неизгодни условия, а парите от продажбата не влезли в предприятието.

Новината, че Мария Банева ще стане клиент на прокуратурата, съобщи още миналия четвъртък зам. главният прокурор Иван Гешев, след като Николай и Евгения Баневи бяха върнати от Франция у нас. Спецсъдът им наложи постоянна мярка "задържане под стража". Обжалването й ще бъде днес в апелативния спецсъд.

"Майката на Банев е управлявала множество дружества от холдинга "АКБ Форест", разпореждала се е и е вземала пари от касите", обясни Гешев. Именно тя ги е прехвърляла и в офшорните сметки, уточни зам. главният прокурор.

Докато разследващите разпитваха майката на Банев, тяхната бивша юристка и пълномощник Мария Николова разкри пред Нова телевизия, че работник на олигарсите се обесил, защото не му била давана заплата дълго време.

"Започнах да работя със семейство Баневи от 2008 година. Първият казус, по който работех, беше изключването на Николай Банев от съдружие с Ветко Арабаджиев. (Хотелиерът се издирва заради данъчни престъпления и пране на пари – бел. ред.). След това започнах да работя навсякъде, където имаше проблематика. Започнах в "Полимери" в края на 2008 - началото на 2009 г. Към този момент имаше шанс това да бъде работещо дружество. Може би със самото приватизиране, с търговския анализ, който Баневи бяха направили, това дружество нямаше шанс да бъде работещо. Те завариха едно работещо предприятие, с утвърдени позиции и пазари. Ако "Полимери" работеше нормално, щеше да има милиони печалби на месец”, обясни Мария Николова. Тя допълни, че още през 2009 г. е станало ясно, че Баневи нямат намерение да развиват това предприятие.

"С тогавашния главен счетоводител за около 2 седмици събрахме около 1,5 млн. лв. по сметка на "Полимери" от несъбрани вземания. Предложих на Банева да се платят заплати на работниците. Когато аз отидох, се оказа, че от 6 месеца не им е плащано, на аванс им се дава по 50 лв. В началото изглежда, че се съгласява с мен, но после Банев се обади и каза да пуснем парите по сметката му, защото смятал да си купува кола", твърди Николова.

Реклама
Реклама
Реклама