Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7199152 www.bgdnes.bg

Мъгла и студ убиват Марио

Лекарят правел преходи сам в планината 

26-годишният медик преглеждал безвъзмездно възрастни хора 

Гъста мъгла и минусови температури, причинени от силния вятър, погубват 26-годишния Марио Шкодров.

Трупът на лекаря от столичната болница "Александровска" беше открит в сряда в Стара планина. Младият медик тръгва на преход между хижите "Добрила" и "Амбарица", а в понеделник вечерта подава сигнал до Планинската спасителна служба, че се е изгубил. Издирването му не започва през нощта, а спасителите тръгват към 7 ч сутринта във вторник. Тялото му е намерено в местността Чемерика, а основната версия е, че е загинал от измръзване. Приживе Шкодров обичал да прави преходи сам в планината, като се подготвял отлично.

Реклама

Колегите му в болницата са съкрушени от смъртта на младия човек. "С покруса и дълбока печал узнахме за преждевременната, неочаквана и жестока смърт на нашия скъп колега и приятел д-р Марио Шкодров. В неделя (16 декември) той щеше да навърши 27 години, ако нелеп инцидент в планината не бе отнел живота му", коментираха от Съвета на младите лекари в "Александровска".

Останал без родители, д-р Шкодров завършва образованието си в Медицинския университет в София като стипендиант по програмата "Готови за успех" в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители.

Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент. Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от фондация "Направи добро - Александровска" и партньори. От тази година младият лекар започва да специализира "Спешна медицина" и бе част от екипа на Спешното отделение в лечебното заведение

"Въпреки краткия му житейски и професионален път ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро. Горди сме, че имахме честта да го познаваме!", добавиха колегите му.

В болницата се коментира идея да се учреди стипендия на името на Марио, която да подпомага деца без родители, които искат да учат медицина.

Реклама
Реклама
Реклама