Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7203047 www.bgdnes.bg

Нищят връзки на мъртвия катаджия с оръжейници

Изчезват два от трите телефона на пътния шеф

Сушат тефтерчето, от което се очаква да изскочат нови следи

Мащабната акция от миналата седмица, която уличи местни кримки в схема с оръжия за милиони, може да е в дъното на странното самоубийство на шефа на КАТ Тодор Николов. Това е една от версията, към която са се насочили разследващите, научи от свои източници "България Днес". Николов е открит прострелян със служебното си оръжие и заключен в личния си автомобил, след като изчезва след работа в сряда. Официално версиите за смъртта му са две - самоубийство или склоняване към самоубийство.

„На местопроизшествието е намерен личният му автомобил, в който Николов бил заключен. В ръката си е държал служебното си оръжие. На 30-40 метра от колата е открита парична сума, разделена на няколко малки пачки, малко количество боеприпаси, тефтерче и револвер в кожен кобур“, каза районният прокурор в Казанлък Таня Димитрова.

Реклама

Според нея откритите вещи биха могли да са индикации за някакви корупционни практики. Дали е имало такива, кой е бил замесен в тях и какво е пишело в откритото тефтерче тепърва ще става ясно, тъй като то се суши.

Поведението на Николов се променя рязко преди седмица, разкриват единодушно колегите по време на разпитите. За нервността и видимото напрежение Николов разкрива пред свой колега, че има здравословни проблеми.

По същото време ГДБОП пресича мощен канал за износ на патлаци. Конфискувани са общо 17 автомата „Калашников“, 12 пистолета и цеви. Оръжието е изнесено от казанлъшкия завод и е съхранявано на различни адреси в София. Арестувани са 5 души в Казанлъшко и продължава претърсването в селата Габарево и Хаджидимитрово. Акцията е част от мащабна операция на ГДБОП за пресичане на канали за продажба на оръжие в чужбина, заяви след операцията прокурор Евгения Станкова. Сред задържаните има иранци и българи, като един от арестуваните е бил „свързващо звено“ с друга група, която държала печатница за фалшиви документи. Има открити незаконни израелски, унгарски и италиански лични документи, канадски визи, документи на арабски език и на фарси.

Ударът по международния канал за оръжие не би могъл да се извършва без протекцията на хора на ключови позиции в системата, категорични са експерти. Те подчертават, че оръжията са транспортирани по вътрешната пътна мрежа в страната, което няма как да се случва без участието на корумпирани униформени.

На фона на случващото се самоубийството на Тодор Николов е повече от странно и би могъл да се търси мотив в негови лични притеснения и забъркване в подобни схеми, коментират психолози. Към тази насока отправят и пачките с пари, открити изхвърлени от шефа на КАТ край язовир „Копринка“, където е открито и тялото му.

Реклама

Близките на Николов са в шок и твърдят, че не би посегнал на живота. Той е открит с фатална рана в слепоочието в петък с колата си. В сряда след работа отпрашва с мерцедеса си към дома. Така и не се прибира. Още на входната врата, преди да я отключи, се връща обратно в мерцедеса и се отправя към язовира. Връзката с ключове е оставена да виси отвън.

Твърде вероятно е Николов да е получил важно обаждане и да е бил повикан на усамотеното място край язовира. Не е изключено въпросните 10 бона, открити да плуват в утайника, да са негови и да са били скрити в района. Разследващи обхождат язовира, за да търсят още улики, като откриват и тефтерчето, което в момента се суши. То е почти разложено от двудневния престой във водата.

В колата са били и трите му мобилни телефона - всичките изключени, твърдят разследващите. Открит е само един от тях. В неделя за пореден път обхождат района, но напразно. Другите два апарата се издирват.

Николов е в системата от 2005 година, а от близо 3 години е началник на местния КАТ. Не е наказван, коментира началникът на районното управление на МВР в Казанлък Стойчо Крачолов. Именно той потвърждава, че Николов му се оплаквал от проблеми със сърцето.

От прокуратурата отричат версия за убийство на този етап. Основната версия е за самоубийство, тъй като при извършения оглед на местопроизшествието е намерен личният автомобил на Тодор Николов, а той самият - заключен вътре в купето.

Започват и разпити на колегите му. Върви разследване и за евентуална корупционна практика, потвърдиха от полицията.

И незаконен патлак

Вторият патлак, открит край пачките, е незаконен. Револверът е бил в кожен кобур. Имало е и кутии с боеприпаси. Мъртвият е държал в ръката си служебния пистолет "Макаров". Тепърва ще се проверява откъде катаджията се е сдобил с незаконното оръжие.

Парите са били изхвърлени в близка крайпътна канавка, обяви пред журналисти по-рано окръжният прокурор Дичо Атанасов на метри от инцидента. По думите на директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Хаджиев смъртта е настъпила 38 часа преди тялото да бъде открито.

Разследване трябва да установи дали има връзка между парите, незаконното оръжие и смъртта на началника на Пътна полиция в Казанлък.

Хората в родното село на Николов – Бузовград, го определят като добър човек. И не приемат версията на разследващите, че се е самоубил.

Реклама
Реклама
Реклама