Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7204333 www.bgdnes.bg

Квестори на КТБ на съд заради афера с 1 млн.

На съд по обвинение в умишлена безстопанственост отиват двама от квесторите на фалиралата КТБ - Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Според прокуратурата в резултат на умишлените им действия са нанесени щети за 1 070 383,83 лева на Фонда за гарантиране на влоговете.

След затварянето на всяка една българска банка фондът е длъжен да изплати обезщетение до 100 хил. евро на всеки гражданин с депозит там. В случая с КТБ това стана след кредит, отпуснат от правителството.

Реклама

Именно с депозити са свързани и престъпленията на двамата квестори. Елена Костадинчев и Станислав Лютов поеха управлението на КТБ, след като БНБ постави банката под специален надзор на 20 юни 2014 г., а босът й Цветан Василев духна в Сърбия. Тяхна основна задача беше да организират изплащане на обезщетенията към вложителите и да следят дали фирми с кредити си плащат месечните вноските. По закон право на обезщетение от фонда имат само вложители с нормални влогове. Парите на хората с привилегировани депозити, получавали по-високи лихви, не са защитени.

Макар двата вида депозити да са ясно разграничени, Костадинчев и Лютов лично нареждат девет договора за преференциални влогове да бъдат предсрочно прекратени, заради което депозитите били прехвърлени за изплащане към фонда, твърди прокуратурата. Въпросните влогове били превърнати в обикновени, за да може титулярите им да получат обезщетения от по 100 хил. евро от фонда, въпреки че нямали право на това.

Сред облажилите се от незаконната според държавното обвинение врътка на синдиците е и бившият премиер Иван Костов. Няколко месеца след врътката Костав си призна, че след поставянето на КТБ под специален надзор е развалил преференциалния си влог от 155 хил. лв. и е оставил парите на такъв със стандартна лихва.

Имената на останалите осем, получавали по-висока лихва от КТБ и след това взели си парите, не са обявени. Според запознати те далеч не са единствените, облажили се с действията на сендиците. Още през 2015 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че Костадинчев и Лютов са преправили около 1000 договора за преференциални депозити, така че титулярите им да могат да получат по 100 хил. евро от фонда. Той дори изчисли, че щетите били над 100 млн. евро.

Според Борисов синдиците незаконно са отписвали и обезпечения по кредити на КТБ. За пример той даде компаниите "Петрол", "Рубин", "Дунарит", "Авионамс", контролирани по онова време от бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Премиерът каза, че тези и куп други компании "са си направили цесии и квесторите са освободили имуществото им, а нанесената щета е за над 90 млн. евро".

Още преди няколко месеца при повдигането на обвиненията Елена Костадинчев и Станислав Лютов обявиха, че са невинни. Те се оправдаха, че стриктно са изпълнявали указанията, дадени им от БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете. Сред надзираващите действията на синдиците е и шефката на управление "Банков надзор" в БНБ Нели Кордовска. Самата тя се прочу с факта, че изтегли влога си ден преди затварянето на КТБ.

Реклама
Реклама
Реклама