Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7204373 www.bgdnes.bg

Съдят задочно депутатски брат

Процесът срещу Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов, започна без главното действащо лице, научи "България Днес"! Случаят се раздуха в началото на септември, когато стана ясно, че разследваният като тартор на банда за рекет и побои роднина на народния представител е заминал в чужбина.

От парламентарната трибуна главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че Илия е напуснал България съвсем легално, защото нямал забрана. Това е станало на 6 септември през ГКПП Калотина. В лекия автомобил е пътувала 28-годишната съпруга на обвиняемия - Цветелина. Според службите депутатският брат е носил голяма сума пари, а близките му коментираха, че ако това е така, те сигурно са за лечението му. По информация на МВР с парите Илия купил апартамент на жена си в Прага.

Реклама

Да се погрижи за здравето си - това е основният мотив, който Стоилов изтъква за заминаването си в чужбина. В писмо до медиите той сочи, че разследването срещу него е политическа поръчка заради финансови интереси на един от основните свидетели. Обяснява, че се възползва от правото си да избере болницата, в която да се лекува. И обещава, щом приключи, веднага да се прибере в родината.

Тъй като писмата и обясненията нямат стойност в съда, вчера делото срещу Илия Стоилов, жена му и още 7 души започна по същество. Илия е сочен за тартор на организирана престъпна група за рекет, отвличания и принуда, действала от март 2015 г. до 14 октомври 2017 г. в Русе. При акцията ченгета тарашат заложни къщи на депутатския брат. При обиските са открити 4 пищова, палка, бухалка, електрошок, тротилова шашка.

На разпоредително заседание в края на октомври съдът решава да гледа задочно делото срещу 40-годишния Илия Стоилов. Той е обявен за издирване от Интерпол, за него е издадена и европейска заповед за арест.

У нас призовкарите го търсят на няколко места в родния му град Русе. На единия адрес съседи са върнали книжата, като обяснили, че Стоилов не живее там. На другия адрес майката на подсъдимия Дияна Стоилова обяснила, че синът й е на лечение в Прага. За издирвания депутатски брат е постъпила справка от службите, че той не изтърпява наказание лишаване от свобода и не е задържан в арестите на друго основание, а е напуснал страната. Въпреки това съдия Мария Кавракова изиска още веднъж същата проверка, за да се види дали Стоилов не е бил заключен междувременно.

По делото са приложени и сигнали от половинката на Илия Стоилов - Цветелина, които тя подала до главния прокурор. Младата жена е описала нарушения, които според нея са допуснати в обвинението, пускала е и жалби за отвод на наблюдаващите прокурори заради предубеденост и заинтересованост. Цветелина е поискала и среща със Сотир Цацаров, но по думите й, след като повисяла пред кабинета му, й обяснили да чака отговор. Жената на издирвания се появи в съдебната зала като част от подсъдимите. Пред вестника тя коментира, че не поддържа контакт със съпруга си.

Със старта на процеса двамата съпрузи Стоилови се отказват от известния си защитник адвокат Васил Василев и се доверяват на Венцислав Великов. Делото не успя да тръгне заради отсъствието на двама юристи, наети от други подсъдими. Пред Темида са изправени още Александър Вълков, Калоян Димитров, Милен Влахов, Трифон Трифонов, Асан Юсеинов, Мерджидин Юсеинов и Бисер Владов.

Реклама

Още на следващото заседание магистратите са им подготвили голямата секира - разпит на двама анонимни свидетели, които са проговорили срещу тях. Единият от тях с номер 287 беше подсигурен от обвинението за разпит още вчера. Другият с номер 292 е извън България, поясни прокурор Калин Близнаков. По разпореждане на съда за средата на януари и двамата трябва да са на линия.

КОНПИ погва бандата

Комисията за отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ) погва двама от бандата. В съда стана ясно, че Милен Влахов и Бисер Владов са взети на мушката заради несъответствие на декларираните имоти. От комисията искат информация от делото, която касае двамата подсъдими. Според адвокати става дума за възложена проверка и още не се е стигнало до запори или конфискация.

Реклама
Реклама
Реклама