Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7206114 www.bgdnes.bg

Актрисата Тезджан Ферад-Джани: Влади Въргала е мъжът до мен, подкрепя ме във всичко

Коя е тя

Актрисата Тезджан Ферад-Джани е родена в Силистра. Набира популярност с филма "Дамасцена", а наскоро създаде моноспектакъла "Прегръдката на ангела" под режисурата на Магдалена Ралчева, известна с филма си Д12 АУ. През миналата година известният актьор Влади Въргала обяви, че се е развел със съпругата си Силвия след 30-годишен брак и живее с младата Тезджан. Пред "България Днес" актрисата за първи път коментира любовта си с Въргала. Признава, че често е обвинявана как е с него за пари, а авантюрата им ще бъде кратка. Тезджан е категорична, че е намерила своя човек, и не се поддава на хорското мнение.

Румяна Миланова

- Създадохте моноспектакъл "Прегръдката на ангела", посветен на борбата срещу насилието върху жени. Какво искате да кажете на жените, станали жертва на насилие?

Реклама

- Ти си създадена, за да бъдеш щастлива. Заслужаваш спокойствие и добър живот. Не си сама, осмели се.

- Какво ви казаха зрителите след премиерата? Дойдоха ли жени, които са преминали през този ад?

- Студио 5 на НДК, където се играе спектакълът в София, предлага една доста уютна и интимна атмосфера. Зрителите бяха толкова близо, че почти физически усещах реакциите им на премиерата. Тези хора дишаха с мен, плакаха и се смяха с мен. Усещането беше сравнимо само с екстаз. Ако до онзи миг имах съмнения, то след края на спектакъла те се изпариха, защото видях и чух думите на хората. Очите им бяха благодарни и пълни със сълзи, думите им ме вдигнаха във въздуха. И те, и аз бяхме екзалтирани от споделената емоция. В подобна атмосфера нямаш право да си фалшив и да театралничиш. След премиерата при мен дойде една млада красива жена и се осмели да разкаже, че е била малтретирана, но за щастие се е измъкнала. Фактът, че тя намери смелост да изкаже и съпреживее случилото се, за мен означава много. Надявам се да помогна и на други да намерят сили да се изправят срещу страховете си.

- Вие имате ли близки или приятелки, които са станали жертва на насилие?

- За съжаление, откакто започнахме работа по спектакъла преди няколко месеца, освен че всеки ден научавахме нови истории, се оказа, че в близкото ми обкръжение има и жени, които сериозно са пострадали.

Ужасно шокиращо и горчиво е да го науча. Към днешна дата тези жени са уверени и живеят по-добър живот, но колко ли не смеят да си признаят! На всички, които обвиняват жената, ще кажа да отидат и да се прегледат! Не е нормално подобно мислене!

- Една постановка не може да реши проблема, но какво искате да видят жените, докато я гледат? Може ли чрез спектакъл да им се даде сила да се изправят срещу проблемите?

Реклама

- Изкуството има огромна сила. В нашия случай историята се случва пред очите на хората и нашето старание е да постигнем по-скоро документална (не театрална) игра, която да въвлече зрителя в историята на Ана и да я съпреживее. Тези, които са жертва, да намерят куража да се справят, а тези, които са косвени свидетели, да не мълчат гузно. Заедно трябва да се справим с това. Никой не заслужава да е малтретиран. А насилието не е е само физическо. Дошли сме тук, за да бъдем щастливи. Нужно е да отстояваме правото си за по-добър живот.

- Какво ви каза вашият приятел Влади Въргала за моноспектакъла? Съветвате ли се с него?

- Той беше болен, с температура, тресеше го и въпреки това дойде и беше с мен и до мен. Чувах реакциите му и това ме окуражаваше, че съм на прав път. Съзнателно не му бях разказала нищо предварително. Бях истински щастлива, докато слушах как изразяваше емоциите си след премиерата. Очите му сияеха. Освен това каза, че историята била много подходяща и за филм. Вярвам в неговия аналитичен критерий. Този човек е жива история и легенда, уважавам го изключително много като творец. Той има доста широка обща култура, мозъкът му е изключително комбинативен и аналитичен (за разлика от мен). Доста често ми е верен коректив.

- Досега не сте говорили публично за вашата връзка. Той ли е вашата опора?

- Не, аз съм с него заради парите! Шегувам се, разбира се.

Реклама
Реклама
Реклама