Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7206213 www.bgdnes.bg

Обзор на Първа лига: Проклятието на вратарите

Светът на Божидар Митрев се срива за миг, когато топката се оплита в мрежата зад него в 25-ата минута на мача с "Вадуц".

Скромният отбор от "Лихтенщайн" повежда с 1:0 на "Георги Аспарухов" и въпреки че до края на мача има предостатъчно време за обрат, стражът така и не успява да се изправи от удара.

Реклама

Митрев има вина за гола и на почивката е сменен от Мартин Полачек.

Но в наглед лесна ситуация словакът се намесва нескопосано и допуска втори гол за "Вадуц". В крайна сметка мачът завършва 3:2 за "сините", но напред продължава тимът от Лихтенщайн. "Вадуц" е спечелил първия мач с минималното 1:0...

Това е нова черна страница в историята на "Левски" и началото на една кошмарна есен за някои от водещите вратари в Първа лига.

"Сините" се опариха най-много. Провалите на Митрев и Полачек продължиха с пълна сила.

Божката пусна смешен гол срещу "Ботев" (Пловдив). Дори авторът на попадението Антонио Вутов не можеше да повярва, че топката е влязла във вратата след анемичния му удар...

Колегата му Полачек се "прояви" в последния кръг срещу "Берое", пускайки лесен гол при загубата с 1:2 в Стара Загора.

В ЦСКА-София също страдаха заради нелепи намеси на своя страж Витаутас Черниаускас.

Литовецът стана за смях, след като си вкара куриозен автогол при победата на "червените" с 3:1 на "Армията". В средата на първото полувреме защитникът Божидар Чорбаджийски върна спокойно топката към вратаря, но той нескопосано се опита да я изрита и в крайна сметка тя попадна в мрежата му.

Реклама

Грешката не се оказа фатална за резултата, но за пореден път повдигна въпроса за играта с крака на Черниаускас. Литовецът притежава отличен рефлекс, но редовно греши при върнати към него топки. Проблемът продължава вече повече от една година и въпреки упоритите тренировки Черни така и не може да подобри играта си с крака.

Стражът на "червените" записа името си като голмайстор, но в собствената си врата в дербито с "Левски". Това се оказа единственото попадение в срещата и "сините" спечелиха с 1:0.

Проклятието на вратарите създаде доста проблеми и на националния селекционер Петър Хубчев. Той така и не може да намери солиден заместник на Пламен Илиев, затова трябваше да прибегне до услугите на ветерана Георги Петков в последните мачове от турнира Лига на нациите.

Стражът на "Славия" се представи добре, въпреки че е на 42 години, но е ясно, че за в бъдеще трябва да се търсят нови решения.

През зимната пауза се очаква водещите отбори в България да потърсят нови вратари и да засилят вътрешната конкуренция на този пост.

От това кой ще се справи по-добре с намирането на качествени попълнения на вратата до голяма степен ще зависи и крайното класиране.

Защото вратарските грешки твърде често са с цената на загубени точки, които трудно могат да бъдат наваксани.

Реклама
Реклама
Реклама