Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7209612 www.bgdnes.bg

Славея на Родопите лови хищници

Николай Славеев се похвали с бели риби и сомове

По лова на хищни риби се е запалил един от най-популярните фолклорни изпълнители у нас Николай Славеев. Преди Коледа той хваща едри бели риби и сомове, научи "България Днес".

Певецът, който е известен още като Славея на Родопите, не пропуска свободен ден, без да грабне въдиците. Той е роден през 1965 г. в малкото родопско градче Сърница на брега на язовир "Доспат". Затова и този водоем е любимият му. Той е цар на пъстървите и знае как да угоди на капризите им.

Реклама

В последно време Славеев се е запалил по риболова на хищници от брега. Екипиран с камуфлажни дрехи, изпълнителят на "Руфинка болна легнала" дърпа изгладнелите трофеи дори и в мразовитото време.

"Днес късметът беше на моя страна. За първи път хващам такава хубава бяла риба!", похвали се Славеев. 53-годишният изпълнител е наследил дарбата си да пее от своя баща Славей Дъсков. От него идва и страстта по лова и риболова.

Освен добър рибар Славеев е и страхотен кулинар. Той празнува имен ден на Никулден и се е специализирал в готвенето на рибни специалитети.

Иначе в дните преди коледните празници водоемите на много места в страната започнаха да замръзват. Любимият на Николай Славеев язовир "Доспат" все още не е и може да се прилъже някоя американска пъстърва. Тя кълве или на влачене от лодка, или на дънни въдици, заложени от брега.

Първи стабилен лед има на язовирите "Широка поляна", "Малък Беглик" и "Тошков чарк". Ентусиастите там залагат на риболов с мормишка или отвесна блесна, като най-често на примамката се закачат костури.

Реклама
Реклама
Реклама