Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7209666 www.bgdnes.bg

Ценко Чоков се шири в дом за милион

Жилището е в луксозна кооперация в София

Беше ми паднала кръвната захар и спешно трябваше да ям нещо, твърди спипаният в кръчма ексуправник на Галиче

В апартамент за близо един милион лева е прекарал последните два месеца скандалният бивш кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков показа проверка на "България Днес". Жилището в столичния Студентски град е собственост на осъдения на четири години затвор селски ексуправник. Именно там спецсъдът разпореди той да изтърпява наложената на Чоков по-лека мярка за неотклонение "домашен арест", която му бе определена в края на септември.

Реклама

Справка в Имотния регистър показва, че бившият кмет купува жилището през май 2010 г. В документите Чоков е записан като единствен собственик на имота. Жилището са намира в нова и модерна кооперация на ул. "Проф. Кирил Попов" в Студентски град. Апартаментът на Чоков е на осмия етаж, от който се открива красива гледка към града. То се простира на 236,5 квадратни метра. Брокери на имоти поясняват, че пазарната цена на подобно жилище е най-малко 1500 евро за квадрат. Кооперацията на Чоков е оборудвана с най-съвременните системи за сигурност, показа проверка на място на "България Днес". Видеокамери са монтирани на блока и на индивидуалните звънци на обитателите му, а асансьорите се ползват само с карта с чип, каквато притежават само собствениците на домове в кооперацията.

С покупката на имота екскметът на Галиче става собственик и на паркомясто в същата сграда, което е с площ 18 кв. То е разположено в подземието на блока. Това подсигурява дискретност при влизане и излизане от кооперацията. Хората, които живеят в кооперацията, влизат с колите си в подземния паркинг и оттам с асансьора отиват директно до домовете си, поясняват продавачи от магазин, разположен на партера. Те дори не знаели, че от близо десет години съсед им е прословутият екскмет на Галиче. По техни наблюдения той не се движел пеша из квартала и нямал навика да отскача по пантофи до близките магазини и кафенета. Това опровергава версията на жената на Чоков - Цветелина Нелова, която обясни, че съпругът й се налагало да си набавя храна, докато е под "домашен арест". Според съпругата на осъдения кмет той се отбил в ресторант в квартал Драгалевци, за да си поръча храна за вкъщи.

„Болестите се доказват с изследвания, не със снимки. Той има разрешение да излезе, има медицински документ. Излиза постоянно да ходи на доктори. Миналата седмицата му отстраниха полипи от дебелото черво", обясни жената на Чоков.

Той беше сниман да вечеря на маса с двама мъже в понеделник вечерта. Кадрите обиколиха медиите във вторник, а от прокуратурата поискаха съдът да върне обратно в килия Чоков, тъй като е нарушил мярката си "домашен арест". За въпросния понеделник Ценко имал разрешение от магистратите да отиде на зъболекар, но той посетил и заведение, в което вечерял, а на масата имало и напитки.

Отишлите по сигнал в заведението ченгета установили на място, че Чоков е в добро здраве, а не е трудноподвижен и болен, заради което бе пуснат от ареста. Подсъдимият се придвижвал без инвалидна количка и помен нямало от носилката, с която беше докаран в съда преди време. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че прокуратурата започва проверка на експертите, изготвили последното заключение за здравето на Чоков, тъй като държавното обвинение има данни за посочени неистини в него. Въпросното заключение е изготвено през ноември. С него дори се е искало спиране на делото срещу Чоков заради изключително тежките му заболявания. Според запознати въпросната експертиза е представена пред апелативния спецсъд, който не я е дискутирал, а я е приел "за сведение". Към момента от нея не е имало благоприятни за Чоков последици.

"Беше ми паднала кръвната захар и спешно трябваше да ям нещо. Седнахме в ресторант. Поръчах плато храна, литър минерална вода и кафе. Хапнах набързо там и останалото помолих да ми го опаковат за вкъщи." Така Чоков обясни пред bTV присъствието си в заведението в Драгалевци. Той твърди, че знае кой е направил фотографиите.

Реклама

"Докато чакахме да ни донесат платото храна, двама души отсреща ме снимаха. Попитах сервитьора какви са тези хора, а той ми каза, че са охранители на зам. главния прокурор Иван Гешев", твърди Чоков.

Вечеря с охранителен бос

На масата на Чоков има още двама мъже, показват разпространените в медиите снимки от заведението в квартал Драгалевци. Единият е фотографиран в гръб и не може да бъде разпознат. За непознатия вчера тръгнаха слухове, че е политик, които така и не бяха потвърдени. В другия сътрапезник жители на Галиче разпознаха Цеци Тинчев-Ландърса, който е шеф на охранителна фирма, близка до Чоков. Хора на Ландърса са заподозрени за зверски побои над двама от свидетелите по делото срещу Ценко Чоков в спецсъда. Единият от пострадалите е Емил Маринов, който отнася як бой с бухалки през пролетта. Неговият син също е нападнат и бит преди три месеца. Името на Ландърса като съпричастен към тези две престъпления е посочено публично от пострадалите в ефира на национална телевизия.

Реклама
Реклама
Реклама