Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7210479 www.bgdnes.bg

Банда пере пари със саниране

Трупат пачки чрез общински поръчки

Монети на Ататюрк заковават данъчни измамници

Четирима мъже от Силистренско са задържани след мощна акция на ГДБОП. Те са пълнели джобовете си с афери, отнасящи се до строителни и монтажни работи. От едната страна са били членовете на бандата, а от другата различни общини в страната. Това съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев.

Групата се е занимавала основно с данъчни престъпления и пране на пари. Операцията е проведена на 17 и 18 декември на територията на страната. Претърсени са множество адреси и автомобили, ползвани от групата. От банкови касети са иззети над 750 хиляди лева и 120 златни турски монети с лика на Ататюрк.

Реклама

"Интересното в случая е, че става въпрос за сделки, касаещи строително-монтажни работи и саниране", поясни заместник главният прокурор Иван Гешев. Разследването е започнало през октомври миналата година, а в хода му служителите от сектор „Данъчни престъпления“ разкриват схемите. Групата е учредявала търговски дружества на имената на лица с нисък социален статус - клошари, безработни и роми. Чрез фирмите им кандидатстват в общински конкурси за изпълнители. След изпълнение на възложените обществени поръчки, съответно фирмите издават фактури, по които възложителите плащат по банков път. Тези фактури не се осчетоводявали от фирмите, не се вписвали в счетоводните им регистри. Така се избягвало установяването и плащането на съответните данъчни задължения.

Само едно от дружествата на бандата, които са близо 20, е спестило над 380 хиляди леа от невенесено ДДС, уточни прокурор Кирил Пейчинов.

Четиримата от участниците в престъпната схема са привлечени към наказателна отговорност. На двама от тях е повдигнато обвинение за извършване на данъчно престъпление, а едно от лицата – за изпиране на пари.

“Само тази година са запорирани и иззети по дела на Специализираната прокуратура парични суми за над 50-60 млн. лв. Това за нас е важна насока за работа и приоритет на Специализираната прокуратура, коментира зам. главният прокурор Гешев. Само от паричните гаранции по дела тази година в хазната са влезли над 2,5 млн. лв.

"В този смисъл за нас мярката за неотклонение „парична гаранция“ е много сериозна, защото гарантира, че при едно отклонение тези парични средства ще влязат в държавата", обобщи Гешев.

Реклама
Реклама
Реклама