Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7211604 www.bgdnes.bg

Семейството с отнетите 11 деца от Русе: Ще празнуваме с три тави баници!

Надя Панкова

"Най-голямата ми мечта за Коледа е да прегърна дъщеря ми Никол. Да се върне у дома. Това е единственият подарък, който си пожелавам!" Това разказа за "България Днес" майката на 11-те деца от Русе Ивелина Зартова.

Със съпруга й Красимир преживяха неописуема мъка, след като в началото на годината социалните служби отнеха единадесетте им деца. Причината - семейството трябвало да работи и големите деца се налагало да се грижат за по-малките. Трагедията на Ивелина и Красимир трогна цяла България, след като, въпреки че двойката работи, децата им бяха настанени в приемни семейства, които получаваха средства, за да гледат отнетите със сила деца.

Реклама

Сега десет от малчуганите вече са у дома. Развръзката е щастлива, но не съвсем. Тъй като малката Никол още е далеч от родителите си, разказа за "България Днес" и адвокатът на семейството и юрист на годината Петър Николов. Най-мъничкото дете от семейството на двамата русенци, чийто дом изгоря в началото на годината и остави на улицата двойката и единадесетте им деца, още е в приемно семейство.

"Тя е най-малкото дете в семейството, ще се борим да си я върнем, Ивелина и Красимир мечтаят тя да се прибере за празниците. Искаме и срокът, за който им е отнета, да се намали, тъй като детето е настанено в приемно семейство според съдебното решение и за 2019 година. Затова и се борим заедно с родителите детето да се върне по-скоро у дома", разказа за вестника адвокатът на семейството.

Ивелина призна, че въпреки липсата на Никол братчетата и сестричетата й решили да превърнат новия си дом в истинска коледна мечта. С надеждата Никол да се върне за празниците, каквато молба пуснали родителите до социалните и да види елхата.

"Всички заедно украсихме елхата, цялото семейство се включи. Обезателно ще има и подаръци, по-малките деца вече получиха част от тях на тържествата в детската градина", разказва Ивелина. И се надява и Никол да си дойде вкъщи, за да получи своя подарък от мама и татко. А през това време майката не подвива крак. "Ще наредим трапезата като всяко българско семейство, както традицията повелява. При нас, разбира се, нещата са в доста по-големи размери. Ще има питка, ще има баници, но няма да е като при другите - в една тава. При нас са поне три тави", разказа с усмивка Ивелина. И няма търпение всички заедно да седнат и да разчупят обредния хляб.

Семейството вече се е установило в нов дом - къща, в която хлапетата скачат и играят, а мама и татко са по-спокойни.

Реклама
Реклама
Реклама