Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7216693 www.bgdnes.bg

Глезотиите на Баневи - от кич до лудост

112 хил. лв. струват сребърните вилици и лъжици на олигарсите

Ще е смешно, ако не мога да купя на жена си бижута за 256 000, заяви новобогаташът

Глезотиите на задържаните олигарси Николай и Евгения Баневи се простират от мегаломански проекти до пълен кич в ежедневието им. Това стана ясно, след като милионерското семейство бе арестувано на летището в Ница в края на октомври.

Реклама

Прокуратурата ги обвини за организиране на престъпна група с лидер Николай Банев, в която освен него влизат съпругата му и 77-годишната му майка Мария. От държавното обвинение обявиха, че олигарсите се разследват за пране на колосалната сума от 1,3 млрд. лв. Парите са източени от приватизирани и доведени до фалит предприятия, повечето от които са нарязани на скрап и продадени като отпадък.

Как трябва да живее човек и какви разходи да има, за да профука милиони, е въпросът, който възникна след оповестяване на злоупотребите на новобогаташите. Отговор, но само донякъде, даде публикуваното видео от тузарското имение на олигарсите в столичния квартал Бояна, което те самите наричат "корпоративна резиденция". От кадрите се видя, че хасиендата е не само изградена от най-скъпите материали, а и е обзаведена с не по-малко луксозни и на безбожни цени мебели. Интериорът на фамилията поляризира мненията на светски анализатори - според едни това е пълен кич, а други смятат, че стопанката на дома е създала обстановка на ниво.

Пътят към върха на някогашната секретарка в корпорацията на Николай Банев започва след любовната й авантюра с шефа, който по това време е женен за втората си съпруга - поетеса Дочка. Разпалени коментари в социалните мрежи избухнаха покрай гардероба на Евгения Банева, в който бяха заснети стотици чифтове луксозни обувки, ботуши, маркови тоалети, кожени палта. Бижутата си пък олигарсите кътали не в обикновен сейф, а в огромна стая, приспособена специално за изделията от благородни метали и скъпоценни камъни.

"Аз съм в бизнеса от 30 години, от самото начало. Ако не мога да купя на съпругата ми бижута за 256 хил. лева, ще е смешно." Това заяви Николай Банев по повод на казаното от прокурор Мария Дойчева, че при претърсването на дома в Бояна са намерени бижута и часовници в сейфове.

Че третата госпожа Банева е любител на луксозните вещи, за които понякога пропуска да плаща, разкриват българи от Монако. Олигарсите отдавна мечтаят да живеят в княжеството. Нещо повече, преди години те правят опит да получат гражданство, което, разбира се, не е по възможностите им. Затова решават да потърсят връзки. Свързват се с Анна Попова, която е омъжена в Монте Карло и от години има проспериращ бизнес с недвижими имоти. Вместо да отидат в хотел, Баневи се натрапват в дома й, като развиват версията, че ще купуват имот, а тя да им помага в огледите. Освен това научават, че Попова се познава с фамилията Грималди, която от векове управлява богатото княжество. Разбира се, възможността българката да свърже нашенците с принц Албер II и той с "връзки" да ги уреди с гражданство е пълна лудост. Докато гостуват при Попова, Евгения Банева хвърля око на визоновото й палто. Моли я да го премери и заявява, че го купува. Договарят се за цената. Банева обещава да изпрати парите от България по банков път. Попова въобще не подозира, че ще бъде измамена. През 2012 г. Евгения пристига в София с визона, а бизнес дамата в Монако и до ден днешен не е получила и стотинка за палтото си.

Реклама

"Кризата ме свали от самолета на майбаха", изплака преди време видният приватизатор Банев. Израсналият от комсомолски функционер до милионер не обича да плаща на работниците си, но в същото време като истински новобогаташ умира да парадира с лукс, достоен за крале. Негови бивши подчинени разкриват, че Баневи си купили вилици и лъжици за 112 хил. лв. Ставало дума уж за обновяване на посудата в курорта "Русалка", но приборите отишли в имението на Баневи. Според запознати ставало дума за най-висок клас сребърни прибори с частична позлата. Вилиците и лъжиците носели подписа на елитния френски бранд "Кристофъл", който има близо двувековна история, а изделията му красят масите на короновани особи и холивудски звезди.

При друго пазаруване пък Баневи се обзавели с чаши, чинии, фруктиера, покривка за маса и други съдове от няколко линии на Версаче. Броили за покупките 20 бона, като при това ползвали 4 хил. лв. отстъпка. Най-скъпият артикул от тази колекция е кана за вода на стойност 577 лева. На фона на тези разточителни харчове доста нелепо изглеждат хвалбите на Баневи, че са с леви убеждения, които са далеч от буржоазния разкош, в който живееха, преди да бъдат прибрани в ареста.

Проиграва милиони на комар

Николай Банев е проиграл на хазарт само за ден близо 200 бона, разкри негов бивш счетоводител. Запознати припомнят, че олигархът се изложил като кифладжия в Монако, след като изгубил огромна сума на рулетка и не могъл да плати. В този момент банковите му карти били блокирани и той се обадил посред нощ на един от директорите на "Полимери" - Девня. Наредил му спешно да подсигури парите: "Слагай ги в куфарче и хващай самолета", което се и случва. С времето българският олигарх се превърнал за персона нон грата за доста казина в Европа.

"Той е изключително нервен играч, вдига скандали, крещи на персонала и затова му затвориха вратите вече в доста игрални зали", казват запознати. Други добавят, че на рулетка новобогаташът е проиграл милиони евро, докато в същото време подмятал по 50 лева на месец на работниците си, вместо да им плаща заплатите.

Мечтае да е принц на "Русалка"

Наглият новобогаташ Николай Банев планирал да превърне курорта "Русалка" в княжество. През 2012 г. той и съпругата му Евгения се размечтали да станат монарси, тъй като не успели да се заселят в замък на Ривиерата. След като са препънати намеренията им да станат поданици на Монако, милионерите решават да си направят свое кралство. Банев се размечтава и излюпва грандиозната идея - да поиска екстериториалност на "Русалка". С други думи в бъдеще да се подчинява само на законите, които вероятно той ще напише в измислената си държавичка. Синът на най-младия активен борец явно сериозно си е повярвал, че може да се събуди някой ден като принц, и наел адвокати, които да умуват как да стане отделянето на територията от България. Естествено, тази грандиозна идея на Баневи е разбита на пух и прах от юристите.

Искал да опложда майки със спермата си

В годините на големия възход за Николай Банев, тоест на усиленото прилапване и рязане на скрап на най-големите заводи, в неговата глава се ражда идеята да направи банка за спермата си. Той считал, че притежава уникални човешки качества и те трябва да се предадат в следващото поколение. Обяснявал, че ако се народят синове и дъщери с неговото ДНК, България ще дръпне бързо напред. С други думи нищо оригинално - нацистката идея за "чиста раса" в прочит на философа от Любимец. За целта Банев планирал съвсем сериозно да направи банка със своя сперма. Щял да я дари безплатно и с нея да се оплождат инвитро млади жени, готови да народят армията от малки "генийчета". Банев дори подбрал няколко души за комисия, която трябвало да оцени на кастинг най-достойните кандидат-майки.

"Николай развиваше идеята за банката за сперма напълно сериозно, при това не само пред Дочка, но и пред подчинените си, разкриха наскоро бивши служители на холдинга. - Човекът още тогава беше готов за преглед при психиатър, но не намерихме куража да го заведем. Той си вярваше на мегаломанските глупости."

Реклама
Реклама
Реклама