Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7217438 www.bgdnes.bg

29 жени в черния списък на 2018 г.

Доживотният зандан за килърите остава мираж

Вилица в окото, куршум в главата или изнасилване до смърт

Тази година избързахме със статистиката - 29, а не 28 станаха жените, убити от съпруг, партньор, бивши, настоящи половинки. Смразяващо убийство с вилица в окото, извършено на пъпа на София. На място с постоянна охрана. В хотелска стая. Едно 24-годишно момиче си отиде по мъчителен начин и никой не чу виковете й в лъскавия хотел "Рила" - реновиран наскоро и вече окървавен.

Златена Стоянова е бита с бутилка от уиски и душена, защото психичноболният погребален агент Димитър Ръжев халюцинира, че е демон. Нарича я змия без капка жал. Той не просто не съжалява, радва се, че я е убил. Казва го спокойно в съда и обяснява, че едва ли не тя го е убеждавала да й посегне, защото го карала да пие и да се друса с наркотици. Иначе признава и че последните две неща ги прави често в комбинация с хапчета за шизофрения.

Реклама

Но Златина се оказва виновната. "Змията", която го гледа дори след като е мъртва, с едното си отворено око. Боц! Ръжев го затваря завинаги с вилица.

История, по-ужасна от лентата "Убийствен пъзел". История, която не е на кино, а се случва в България. Лошото е, че е някак повтаряща се. Отново научаваме твърде късно, че бившата жена на Ръжев бяга панически от дома им с двете им деца, защото я млати постоянно. Селяните в Брестник се надпреварват да разказват колко агресивен е лудият Димитър, тръгнал да пали къщата си, винаги мръсен, разгащен, неадекватен. Никой не предприема мерки. Нито за сигурността на жените около него, нито за други, които можеха да са набучени със същата тази вилица.

Неадекватност, но не тази на Ръжев, а на органите на реда крещи безмилостно и от случая, който разплака дори мъжете в България. Позабравили сме сякаш онази тягостна история, в която младата майка Дарина Министерска е застреляна от мъжа си Викторио Александров, който отвлича едногодишното им момиченце Никол. Няколко часа по-късно Никол е мъртва. Разстреляна от собствения си баща, с куршум в окото. Вечно затворените очи вече не са само общото между Никол, Дарина и Златена. Завърта ни дежавю, за да напомня, че някой трябва да се интересува не само от жертвите, а и от потенциалните убийци. Викторио е сотаджия.

Тормози Дарина от година. Отдалечава я от родителите й, за да не ги разделят. Заплашва я с убийство, което ще инсценира като нещастен случай. Близките й знаят за това. В полицията също знаят. Но й казват: "Дете имате. Оправяйте се помежду си".

Факт, за който се мълчи шумно.

Същевременно Викторио се оказва с психически проблеми от дете. Затворен, депресивен, комплексиран. Единствено родителите му са тези, които е можело да поискат лекарска намеса за състоянието му. Това не е направено. Защото, както казват самите те, той им е дете, не могат да тръгнат срещу него.

Реклама

Така както майката на изнасилвача Северин, изнасилил и убил красивата журналистка Виктория Маринова в Русе, застава плътно зад него. Някак затворени са очите й за агресивните му послания и снимки с патлаци в интернет, откъдето крещи спотаявана агресия. До него е и жена му, която знаела, че се друса с наркотици и ходи по купони, но не го спирала.

Стига се дотам, че след денонощен гуляй Северин случайно вижда журналистката Виктория да бяга сама по крайречната алея на Дунава. Тръгва след нея, блъска я в гръб, зашеметява я с юмруци. Изнасилва я най-безмилостно и я зарязва в храстите - гола, в неприлична поза. Северин отне една майка от детето й, една красива жена от близките й, една успешна журналистка от обществото. И е жив и здрав и се жалва, че в затвора е тъмно и студено. И в гроба е така, отговарят му почернените роднини на загиналата Виктория. Грозят го 20 години затвор или доживотен.

Статистиката показва, че повечето убийци се отървават с 18 до 22 години затвор. Доживотният затвор е по-скоро горната граница, до която рядко се стига.

Твърде вероятно е Димитър Ръжев да се отърве с лудница и да не помирише килия. Около декада-две застрашават и пройдохата рейнджър от Кербала, върнал се у нас, за да тормози наред. Светослав Каменов буквално поболява семейството си, разпродава наследството си и завлича с пари всеки, когото срещне на пътя. Баща му вдига ръце от него и се моли да се махне от живота му приживе.

В крайна сметка си отива пръв от този свят. Каменов непрекъснато търси пари за алкохол. Използва приятелството си с усмихната рейнджърка Десислава Стоянова, за да сложи ръка върху колата й. Обещава й да я поправи, след което я кара за скрап. Жената търси колата си две седмици.

Точно толкова търсят с полиция и нея, след като изчезва. Открита е в ракла в дома на Каменов в Сопот. Удушена е и бита в лицето. Заради една стара кола, която дори не става за скрап. Каменов се укрива, но е задържан в бащината си къща. И до момента твърди, че не е убиец.

Тази Коледа България има 29 нови ангели, на които дължи да не бъдат забравяни. Да бъдат урок, да бъдат вечерници по пътя към борбата с домашното насилие. Подобни загуби не могат да бъдат компенсирани със смешни присъди. Те трябва да доведат до коренна промяна и помощ за жените, децата и всички, пострадали от насилие.

Шесторно убийство за Нова година

Със зверска касапница започна 2018 година. На 2 януари в къща в Нови Искър е избито цяло семейство. На 4 януари полицията обявява рецидивиста Росен Ангелов за национално издирване.

Той се прочува като Шесторния убиец. Това е едно от най-фрапантните масови убийства в криминалната история на България. 56-годишният бивш затворник Росен Желев Ангелов се самоубива. Осъждан е за изнасилване и блудство. Мотивът да посегне на родата на Кети Кюхова така и не стана ясен.

Твърдеше се, че става дума за ревност или много пари. Кети имала връзка с Ангелов, затова той влита навръх Нова година в дома й и избива до крак всички - нея, дъщеря й Нанси, приятеля й, който е на гости за празника, бабата, мъжа на Кети – Неделчо, и първородния му син от друга връзка. Не пожалва и кучето. След това си тегли куршума. Последните си часове прекарал в гледане на уебсайтове за детска порнография.

Четворен килър коли за имоти

Причина за четворното убийство в Каспичан е спор за имот, междуроднински конфликт, който тлее от години, казва шефът на шуменската полиция Ялчън Расим. Скандали тлеят от 2015 година, когато в полицията получават сигнал. Причината - стара къща. Жертвите са възрастна двойка, синът им и дъщеря им. Клани са с нож и брадва. Телата на възрастните хора са открити във вътрешна стая на къщата, а на сина и дъщерята - в антрето. Обвиненият за четворното убийство Петър е на 64 години. Осъждан е в Смолян за опит за убийство. Присъдата му е била условна и вече е реабилитиран за това престъпление, извършено още през 1989 г., допълват от пресцентъра на прокуратурата.

Тройно убийство заради ревност

Мъж застреля млада майка и двете й деца на 5 септември. Малчуганите са на 12 и 15 години и са братовчеди. Килърът Иван Льомов и жертвата Венета Кирилова живеели на семейни начала от години. Скоро се разделили. Последвал скандал. След скандала и трите убийства.

Мъжът трудно понесъл раздялата и заради това извършил престъплението, предполагат разследващите. Стрелял със законно притежавания си пистолет „Макаров“. След като убил бившата си жена, сина и племенника, Иван Льомов се самоубил. Намерили го мъртъв по пътя за Самоков до автомобила му.

Фаталната Любов

Дознателката Люба стана причина рейнджър да затрие полицай. Командосът е живеел с Люба Алексова на семейни начала. Тя обаче имала отношения и с полицая от Сопот Добромир Лазаров. Изневярата се оказва непростима и се стига до края на полицая. Убиецът отново е познат на полицията - за измами с наеми. Освободен е срещу подписка малко след ареста, защото е намушкал с нож от Добромир при самоотбрана.

Стреляната Симона

Красотата се оказва наказание за красивата Симона Тодорова. Девойката е посрещната с дъжд от куршуми от бившия си приятел Михаил Станчев. Минути преди да изпадне в кома, се подготвя за срещата с новия си шеф - богаташа и хазартен бос Коста Миджурина. Но подценява страстта на зарязания бедняк Михаил.

Той я причаква в стаята, вдига й скандал и тя го гони. На излизане от хотела вижда мерцедеса на опонента си. Отваря врата и стреля в Миджурина. Убива го на място, като оставя куршум за Симона. Девойката оцелява все пак. Наричат я медицинско чудо. Още се възстановява от кошмара.

Наркококтейл и прорезни рани

Млада жена на около 40 години е намерена убита в апартамент в Горна Оряховица през ноември. Часове преди смъртта си жертвата се весели на купон с палача си и негов авер. Шумотевицата продължава до 5 сутринта. Около 10 ч. възрастен комшия заедно с домоуправителя звъни на вратата, за да предупреди младия собственик Светльо да престане. Никой не отваря вратата. Следобеда Светльо е забелязан спокойно да пие бира пред блока. По лицето му има следи от зверски побой. Знаят, че е наркоман. По-късно в дома му откриват накълцана жертвата - красивата Мария. Убиецът се оказва друг. Приятелят Николай Кънчев се оказва курсант на Академията на МВР. Изкарал там до 3-и курс, изхвърлили го заради дрога. Има 4 присъди. Грози го 5-а, едва ли доживотна.

Реклама
Реклама
Реклама