Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7217520 www.bgdnes.bg

Червено море е раят за гмуркане

1200 вида риби, 500 вида корали и куп потънали кораби привличат возолазите

През тази година в истински хит за българските туристи се превърна крайбрежието на Червено море. Египет като туристическа дестинация привлича все повече наши сънародници. Дори по коледните и новогодишни празници не липсват мераклии за топлата и слънчева страна.

Реклама

Причини са сравнително близкото разстояние (2-3 часа със самолет), мекият климат дори и през зимата, широките плажове и кристално чистата вода.

Червено море е известно със своите уникални рифове, разнообразни флора и фауна. То поддържа температура на водата от 30 градуса между месеците юни и октомври, а през зимните пада само до 22 градуса. Освен това водите са изумително бистри, перфектна видимост има до 45 метра дълбочина. Всичко това прави това море любима дестинация за любителите на гмуркането и подводния риболов.

Тук живеят над 1200 вида риби и 500 вида корали и мекотели. Повече от 10% от тях не се срещат никъде другаде на планетата. Туристи се гмуркат, за да наблюдават най-вече кораловите рифове и плуващите край тях гигантски костенурки, змиорки, морски скорпиони, акули, делфини, скатове, октоподи, баракуди, риби-клоуни, риби-крокодили, риби наполеон.

Подводният релеф също е изключително разнообразен. По дъното се редуват плоски плата, живописни каньони, отвесни скали, пещери и коралови градини. Морското дъно пък е осеяно с останки от потънали преди стотици години кораби.

В района на най-посещавания курорт Хургада местата за дайвинг са повече от 40, а водолазните центрове над 100. Други популярни курорти са Сал Хашиш, Макади Бей, Сома Бей, Марса Алам. Истинско Елдорадо за дайвърите са курортите по южното крайбрежие на Синайския полуостров. Най-луксозният от тях е Шарм ел Шейх, а пред него е разположен националният морски парк "Рас Мухаммад".

Обикновено еднодневната екскурзия с лодка и инструктори по гмуркане с акваланг струва в рамките на 20-30 долара. Всяко едно гмуркане пък се доплаща по 5-10 долара.

Реклама

Египетската кухня - риба, ориз и боб

Египетска кухня е доста питателна и някои хора я намират за тежка. Египетските ястия са силно повлияни от кулинарния титан Ливан. В района на Александрия в много отношения кухнята се доближава до Средиземноморската, а колкото повече навлизаме във вътрешността на страната, храната става по-арабска, по-африканска и по-люта.

Египтяните хапват доста риба, ориз, като добавят към него зеленчуци и меса. Употребяват и много бобени храни и арабски подправки.

Сред най-типичните египетски ястия е кушарито. То се приготвя от леща, макарони, ориз, юфка и лук. Всичко това залято със сос - доматен или чеснов. Местните ядат и доста фалафели - арабски кюфтенца от фасул, зеленчуци и нахут.

Реклама
Реклама
Реклама