Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7219791 www.bgdnes.bg

2018 е годината на битите ченгета

Респектът към закона клони към нула

Средно по трима униформени на седмица са жертва на вилнеещи безнаказано бандити

Блъскани, бити, взривявани, ръгъни с ножове, брадви и дори ръждива ножица се оказаха през 2018 г. служителите в МВР. Според статистиката почти няма ден без пребит полицай. За последните шест години при изпълнение на задълженията си са пострадали 1925 служители на МВР, а 33 загиват. В огромна част от случаите биячите се отърват с пробация или условна присъда. Липсата на ефективно наказание допълнително сваля прага на респект пред закона у гражданите. В резултат от това посегателствата над униформени зачестяват с геометрична прогресия. За да се стигне до 2018 г., обявена неофициално от служители в МВР за годната на битите ченгета. Събраните данни от полицейски синдикати, който не претендират за пълна представителност сочат, че средно по трима униформени всяка седмица стават жертва на саморазправа от граждани. Любопитно е, че хората нападащи представители на единственият репресивен орган в държавата далеч не са само закоравели рецидивисти. Смелост да посягат на ченгета рутинно проявяват и обикновенни хора или дори възрастни жени, недоволни, че униформените ги "занимават с глупости".

Реклама

РЕКОРД

Петима претрепани в деня на детето

Фатален за служителите в МВР се оказва първи юни 2018 г. Вместо да поздравят децата си за празника петима униформени се озовават в болница след срещу с нервни граждани.

Посегателствата срещу униформените започват малко след полунощ. Столичен полицй се прибира от работа с личния си автомобил по бул. "България". На едно от кръстовищата колата му е засечена от излизащ с бясна скорост черен джип. Служителят на реда успял да избегне сблъсъка, а от другия автомобил излезли три гневни мутри и без да кажат нищо, започнали да го налагат. В опит да усмири нападателите си шофьорът им извикал, че е полицай, но това не трогнало бабаитите. След като отнесъл множество юмруци, полицаят се принудил да извади служебното си оръжие, за да се защити. В суматохата прострелял един от нападателите, но и се самонаранил. При ареста си двамата авери на пострадалия бабаит демонстрирали пълен непукизъм, че са претрепали ченге.

Липса на всякакъв респект към органите на реда проявява и разхождащ се по ул. "Силистра" в Шумен бабаит. Полицейски патрул опитал да спре за рутинна проверка подозрително изглеждащ мъж, който се навъртал край училище. Вместо да си даде документите, гаменът започнал да псува и кълне ченгетата. След порой от обиди наглият рецидивист решил и да накаже ченгетата, задето са смутили спокойствието му. При опит на единия полицай да го хване той му забил мощен шут в корема. При последвалите няколко юмрука в лицето е счупен един от зъбите на служителя на реда. Притеклият се на помощ негов колега се отървал само с натъртена ръка и скъсан джоб на униформата.

С помляна патрулка и няколко синини за спомен се сдобиват ченгета във врачанското село Медковец. Повод отново е опит на униформените да проверят криминално проявен. Без грам респект от ченгетата той започнал да ги налага с юмруци, сипейки закани, че знае къде живеят и може да им отмъсти. При опита да бъде задържан бабаитът огънал задния ляв калник и капака на багажника на полицейски автомобил и скъсал униформата на един от служителите на реда.

Само с юмрук в гърдите се отърва и патрулен полицай, опитал да провери пиян мъж, крещял през деня по улиците на видинското село Бело поле.

Далеч по-малък късмет имат негови колеги, опитали да задържат наркодилър в Мадан. Виждайки ченгетата, 18-годишният бабаит започнал да ги шамари и рита по краката. След това глътнал наркотика, който имал в себе си и с доволна усмивка се оставя да бъде арестуван.

Реклама

Майка на дилър ръга органите с ножица

С ръждива ножица в ръка посреща ченгетата от Ботевград и майка на наркодилър. Униформените посещават дома и със заповед за обиск след като задържат чадото на бойната дама с голямо количество марихуана. Едва пристъпили прага на къщата полицаите се виждат в чудо. Още на входа те са посрещнати от майката на задържания, която държи ножица в ръка. В опит да ги спре 46-годишната жена отскубва домашния телефон и го запраща в главата на един от униформените. През това време негова колежка се опитва да издърпа ножицата от ръката на разбеснялата се майка, но родителката я захапва по ръката и забива острието в кръка и.

Насъскват домашни кучета

Освен от бандити ченгетата нерядко трябва да се отбраняват и от домашните им кучета.

Подобно прежвяване в началото на август има и полицейски патрул в кйстендилското село Слокощица. Униформените се отзовават на сигнал за семеен скандал. Докато пристигнат в къщата живеещото вътре младо семейство вече се е сдобрило и вдига наздравици. Виждайки "нежеланите" гости двамата категорично отказват да им обърнат внимание. При опит на ченгетата да влязът в къщата 29-годишния мъж отвързва кучето си и го насъсква срещу органите на реда. В резултат единият от полицайте е с разкъсан крак. Колегата му успява да избяга и малко по-късно задържа двамата стопани на бясното животно.

Психари ги гърмят и нападат с нож

Опитите на служители в МВР да задържат психично болни също водят до тежки инциденти. Последният подобен ужас се разигра навръх Коледа. Полицейски патрул се отзовава на сигнал за буйстващ пътник в автобус на пътя между Стара Загора и Нова Загора. Виждайки дошлети ченгета 26-годишният Николай изпада в ярост, вади от джоба си нож и се нахвърля върху тях.

При разралилото се зрелищно меле трима от униформените са сериозно ранени, а бабаитът задържан. Заради получените травми нападателят и жертвите му се озовават в една и също болница. Там се изяснявау че касапинът е психично болен. Николай продължава с изявите си и на следващия ден. Докато лекари и ченгета го водят на преглед той разбива с главо прозорец и скача от втория етаж.

Месец по-рано подобна зловеща случка преживяват и шуменски ченгета. Докато патрулират в кв. "Дивдядова" те забелязват, че млад мъж гони минувачите въоражен с брадва и сатър. Щом патрулката спира до него бабаитът ги напада. Докато крещи закани как ще изколи ченгетата с брадвата чупи страничното стълко на автомобила. След това намушква единият полицай в крака и прави опит да рани втория. След като не успява мята сатъра по ченгето. Пристигналите на място подкрепления задържат болният от шизофрения бабаит. Прегледа на пострадалият полицай показва, че раните му са леки и няма опасност за живота. При разследването се оказва, че малко преди нападението младежът искал да заколи и родителите си. След като те се заключват в къщата си той тръгва по улиците.

На косъм от смърта след изстрел с пистолет в лицето се размина и столичния полицай Георги Йовчев. В средата на септември той се отзовава на сигнал за буйстващ мъж в апартамент в кв. "Илинден". Оплакването подава майката на стрелеца Живка, която посреща лично ченгетата.

Когато отваря жилището, 21-годишният й син Христо Бръзицов застава до нея и започва да крещи несвързано. След няколко псувни към ченгетата младежът насочва пистолет към главата на майка си и стреля. Оръжието дава засечка и изплашената жената успява да се скрие зад гърбовете на униформените. Вторият опит на психаря е успешен. Вместо майка му куршумът уцелва в главата Йовчев. След намеса на колеги раненият полицай е откаран в болница и животът му е спасен. След залавянето на стрелеца се изяснява, че стрелецът има психични проблеми заради употреба на наркотици и е лекуван в психиатрия.

Целят ги с бомби на мачове

Десетки полицай всяка година стават жертви на вандали по време на футболни мачове. Обичайно сбълсаците между агитка и униформени избухван на дербита като Левски-ЦСКА или пловдивските Ботев и Локо. В повечето случай всичко се разминава с по някой юмрук или шамар докато униформените опитват да озаптят разбеснелите се фенове.

Подобен късмет няма полицай Гергана Зашева. На 18 април тя заедно с колеги бди за реда по време на столичното дерби на националния стадион. Малко след началото на второто полувреме маскиран бабаит мята самоделна бомба в помещението до един от входовете където Зашева стои заедно с колега. При адския взрив стъклата на прозорците се пръсват, а няколко парчета попадат в окото и. Колегата и Петър Иванов се отърва с няколко наранявания по краката.

Пострадалата жена моментално е откарана в болница, а колегите и проведоха безпрецедентна акци по трибуните. За щастие след няколко операции окото на полицай Зашева бе спасено и тя се върна на работа. Три дни след грозната проява фенът метнал бомбата Йордан Исаев се предаде сам. Макар да обясни пред съда, че съжалява адвокатите на гамена до последно се пазаряха за обвинението с циничния мотив, че щом Зашева не е загубила окото си няма как раната да е тежка телесна повреда.

Пробация за премазване с кола

В опит да избягат бандитите без колебание директно блъскат с колите си преследващите ги ченгета. Последен в тъжната статистика влезе столичен полицай. В средата на декември униформенитя бе пометен на столичен булевард след като с колега прави опит да спре автомобил каран от наркодилъра Захари Чернев. Униформените правят опит да спрат подозрителен "Фолксваген". Виждайки подадени сигнал шофьорът прави маневра на заден ход симулирайки намерение да спре.

Щом ченгетата се приближават дава рязко газ, блъска единият и изчезва. От зловещия удар 39-годишният служител на реда е с два счупени крака, помлян таз и пет ребра. Според лекари състоянието му и до момента е изключително тежко и има опасност за живота му.

Самоличноста на джигита бързо бе установени и МВР разпространи негова снимка. Няколко дни по-късно Захари Чернев бе заловен, а прокуратурата му повдигна обвинение.

Съдейки по съдебната практика наказанието, което го чака едва ли ще е особенно сериозно.

С по една година пробация се отърваха хасковски бандити блъснали ченге на 26 януари. Двамата мъже са спрени за полицейска проверка на улица "Искър". След като спрели за кратко, те рязко потеглили с автомобила и блъснали униформените. След стартиралата мащабна операция те са заловени. Малко след това сключват споразумение с прокуратурата. За милостивата присъда и липса на затвор не помага и факта, че шофьорът карал колата е издирван по дело за кражби в Словения.

В гетата не тачат закона

Най-често пострадали са ченгетата имали неблагоразумието да попаднат в ромските гета. Потрошените патрулки боят или посичането с брадва на униформени там са почти ежедневие, а поводите най-разнообразни. Опит да задържат издирвани бандити, оплакване от силна музика, сигнал за безредици, горене на откраднати кабели или просто рутинна операция за издирване на откраднати вещи и пресичане на търговия с дрога. Реакцията обичайно е една и съща. Щом видят патрулка ромите се събират на тълпи и започва битка. Тъй като в повечето случай ченгетата са само двама или трима те трудно могат да дадат отпор на развилнелите се и въоражени с колове, ножове, брадви, пистолети или камъни роми. В резултат попилейските автомобили често са потрошени, а униформените набити.

При подобен екшън в Гълъбово през октомври мургавите бабаити не се задоволиха само със ступването на ченгетата дошли да ги помолят да намалят музиката тормозеща целия град. След пристигане на подкрепление униформените здържат петима гамени. Няколко часа по-късно тълпа от техни роднини опита да щурмува районното при опит да ги освободи.

При друг подобен случай от юни в Ботевград ченгетата са посрещнати с дъжд от камани, а няколко бабаити ги погват с колове. След намеса на жандармерия безчинствата са прекратени, а на петима рецидивисти с десетки присъди са повдигнати обвинения.

Ден след екшъна техни роднини се оплакаха, че са жертви на полицейско насилие.

"Те ни пребиха, те ни пребиха. Не сме нападнали никой. Те ни пребиха", разказва мургава дама. След намеса на правозащитници от МВР се принудиха да пуснат записи от мелето за да защитят служителите. На тях ясно се видя, че още при пристигането си униформените стават жертва на ромска агресия.

Реклама
Реклама
Реклама