Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7221545 www.bgdnes.bg

Връщат ни Очите на 4 януари

Митьо ще бъде докаран от Истанбул с граждански полет и засилена охрана

С граждански полет и при извънредни мерки за сигурност на 4 януари у нас ще бъде върнат Димитър Желязков, известен у нас като наркобоса Митьо Очите, научи "България Днес". Несебърският Ал Капоне ще пътува до София със самолет от Истанбул, твърдят източници от спецпрокуратурата. На същия ден в Ангола празнуват Деня на мъчениците от колониалните репресии, но това едва ли има някакво отношение към наркотрафика на Балканите.

Димитър Желязков е закопчан на 3 срещу 4 август край петзвездния хотел "Рамада" по силата на европейска заповед за арест. Задържан е заради разследване срещу него за ръководене на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди и разпространение на дрога.

Реклама

Митьо Очите бе спипан в Истанбул в компанията на бившия депутат Несрин Узун, общинаря Бенчо Бенчев, охранители и две атрактивни мадами. Общо седем души от придружителите на Желязков в Турция бяха предадени незабавно у нас през граничния пункт Капитан Андреево. Единствено Желязков бе изпратен в турския затвор "Малтепе", където да чака разрешение за екстрадицията му у нас.

Документите за връщането на Димитър Желязков от няколко дни са готови. Истанбулският съд е разрешил връщането му у нас преди няколко седмици. Има зелена светлина и от турското външно министерство за екстрадицията на Очите, твърдят източници от спецпрокуратурата.

Очите няма да бъде върнат с чартърен полет, а за транспортирането му ще се използва граждански самолет. Охраната му ще бъде далеч по-солидна от тази, която придружи олигарсите Евгения и Николай Беневи, които бяха върнати с различни полети от Ница на 8 декември т.г., категорични са източници от полицията.

Датата за връщане на Желязков е избрана след сериозен анализ на пътникопотока от българска и турска страна. Изчисленията показали, че най-малко туристи ще използват самолета от Истанбул за София на 4 януари, разкрива сайтът "Флагман".

Веднага след като Очите стъпи на българска земя, ще бъде натоварен на бус на Съдебна охрана, който ще го откара до следствения арест на "Г. М. Димитров" в столицата. Там го чака килия за четири човека с турска тоалетна и залостен прозорец. Мизерните условия у нас вероятно ще се сторят на Желязков като петзвезден хотел, тъй като 5 месеца той дели килия с 50 престъпници от цял свят в затвора "Малтепе", разкриват приближените му. На няколко пъти Митьо Очите е писал жалби до българския консул в Истанбул с оплаквания, че не са му осигурени медицински грижи, от които се нуждаел спешно, разкри ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев преди дни. Близки на Димитър Желязков твърдят, че заради условията там той е отслабнал драстично, а здравословното му състояние сериозно се е влошило.

Реклама
Реклама
Реклама