Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7221573 www.bgdnes.bg

Лошите момчета остават на топло

Темида в ролята на Дядо Коледа

Съдът отряза мераците на осъдени да излязат от панделата предсрочно за празниците

Дядо Коледа се оказа безмилостен към лошите момчета, поискали свобода за празниците. Затворници от софийската пандела се помолиха за Коледа и Нова година да не са зад решетките, но молбите им не бяха чути от Темида. В ролята на белобрадия старец влязоха съдии от Софийския градски съд. Вместо писъмца за подаръци те получиха молби за условно предсрочно освобождаване от няколко осъдени мъже. На първа инстанция магистратите отрязаха мераците на затворниците, като отчетоха, че не са направили достатъчно, за да бъдат преместени от списъка с лошите момчета в графата с послушните.

Реклама

Първото условие осъден да поиска да бъде пуснат предсрочно от зандана е да си е излежал поне половината от присъдата. Този критерий бе изпълнен от всички, пуснали молби. Второто изисквано условие е затворниците да са показали, че са се поправили на топло или, казано в стила на Дядо Коледа - да обещаят да слушкат и да не правят повече така.

Вместо стихче или песничка пред Темида всеки от искащите свобода спретна свое представление, като говори за причината, поради която е осъден или как се е променил към добро в панделата.

Заседание като изпит по география

Пред съда застава 40-годишният Стефан Костов. Несретникът се появи в съдебната зала с гипсирана ръка. Запитан от магистратите какво му се е случило, той обясни, че претърпял инцидент в килията, като паднал от леглото. Никой не е отговорен и никой няма вина за станалото, побърза да се застрахова защитникът му адвокат Юлиян Станков.

Още при снемане самоличността на клиента му стана ясно, че той е с основно образование, но зад решетките учи за средно. И как върви ученето, поинтересува се съдия Емил Дечев, който бе кандидат за член на Висшия съдебен съвет. Перфектно, в момента съм 9-и клас - отвърна му осъденият. Магистратът, който трябваше да вземе решение дали да го освободи, попита какви предмети изучава. "Ами география ...", тръгна да изброява закъснелият с дипломирането ученик.

Заседанието по процедурата за предсрочно освобождаване на Стефан Костов се превърна в същински изпит по география. Съдия Дечев блесна с чувство за хумор, като го попита коя е столицата на Италия. Рим - отговори гордо затворникът. Осъденият позна главния град на Чехия, но се запъна със столиците на Финландия и Дания. Трудности Стефан Костов срещна с въпроса кога е Априлското въстание, а за основател на България провъзгласи хан Кубрат. Осъденият тръгна да се хвали, че в училище се обучавали и с компютри. "Може, но май не сте стигнали до скандинавската част от Европа", скастри го магистратът. "Блокира ми системата", оправда се ученикът.

Реклама

Препитването не е заложено в критериите за освобождаване и няма правна стойност, но помогна на съдията да прецени доколко успешно пандизчията си учи уроците. Своеобразният изпит породи широки усмивки на лицата на присъстващите в съдебната зала.

Оказа се, че Стефан Костов е сключил споразумение с прокуратурата и се води осъден от Специализирания съд като част от организирана престъпна банда за разпространение на наркотици. Общото му наказание е 1 година и шест месеца, от които Костов вече е изтърпял повече от 9 месеца. През това време се е поправил зад решетките, категоричен е адвокат Станков. Той наблегна на това, че клиентът му трябва да излезе от тъмницата, за да се грижи за своето здраве и за майка си. Със счупена ръка му е трудно да се обслужва в затвора, изтъкна юристът. Той разказа, че майката на Стефан Николинка на няколко пъти е преживяла инфаркт, постъпвала е в болница и очаква сина си, за да й помага.

Самият Стефан страдал от ендокринно заболяване, щитовидната му жлеза е оперирана, има и разширени вени. Допреди да влезе на топло, е трябвало всеки месец да следи болежките си в клиника по ендокринология. От данните в досието на Костов става ясно, че той не работи в панделата. "Всички затворници искат да работят, за да си намалят присъдите. За мен няма работа", вайкаше се осъденият дилър. На справката от затворническата администрация, че не е изпълнил плана към присъдата си, той отвърна, че никой не го е търсил. Костов обясни, че има строителна фирма, за която в момента се грижи приятелката му.

Съдът отчете, че осъденият не е наказван, но и че е работил само 4 дни и не е участвал в масови мероприятия. Затова отхвърли молбата му.

Мъстил за честта на сестра си подава сигнали за корупция

Втори пробва да измоли милост 27-годишният Боби Банчев от Копривщица. Щом разбра, че той е със средно образование, съдия Емил Дечев реши да го прекара през конспекта и го попита знае ли кой е Георги Бенковски. След като получи задоволителен отговор, магистратът препоръча на Банчев да обясни материала на колегата си по съдба, който още е в 9-и клас.

Животът на Боби Банчев се обръща, когато на 29 април 2012 г. пред заведение в Копривщица фраска с дървена летва в главата Д.К., с когото имат стари сметки за уреждане. Жертвата умира няколко дни по-късно в болница. От доказателствата по делото става ясно, че Д.К. е провокирал нападателя си отпреди това и го е ударил пред друга кръчма. Банчев не целял смъртта на опонента си, а само да му причини болка, решава съдът. Враждата между двамата датира от поне две години, когато сестрата на Боби се оплакала, че е изнасилена от двама, единият от които Д.К. "Ти изнасили сестра ми, защо го направи", попитал Боби във фаталната нощ.

Младият мъж се признава за виновен и е осъден на 6 години решетки. Белята станала, докато Банчев търпи условна присъда за друго престъпление - влизане с взлом в дома на криминално проявен, на когото отново искал да отмъсти за честта на сестра си.

За Боби Банчев има лоши характеристични данни - контактува предимно с лица от криминалния контингент, като непълнолетен е воден на отчет в Детска педагогическа стая за кражби. По характер е природно хитър, съобразителен и комбинативен, заключват експертите.

От присъдата си Боби изтърпял повече от 4 години и 10 месеца. Според защитата му той се е поправил в пандиза. Там е награждаван за участие в социални мероприятия, учил английски език и се включил в курс по толерантност. Адвокатката му Димитрина Николова поиска той да излезе от панделата, за да се грижи за другата си сестра, която е с умствена изостаналост и е настанена в дом.

"Не се занимавам с никакви забранени от закона неща. Съжалявам за стореното. Поправил съм се, и то в доста положителна насока", призна Боби Банчев. Самият той смята, че докладът на затворническата администрация за него е негативен, защото той подавал сигнали за корупция зад решетките. Сезирал Национална полиция за неправомерни действия в Пазарджишкия затвор, които били свързани основно с вкарване на телефони за осъдените. Надзирателите докладвали, че са хващали Боби в килията с телефон, алкохол, фенерче и телевизор. Заради това е наказван, а дисциплинарните нарушения дадоха повод на магистратите да го върнат зад решетките.

Почерпен задига колата на съседа

Милост не успя да измоли и 33-годишният Йордан Костадинов. Той е осъден за кражба на колата на съседа и вече е излежал над 7 месеца от наказанието си. Екшънът се разиграл край Ботевград, във вилната зона на село Разлив, разказа бащата на Данчо, който го подкрепи на заседанието.

Йордан празнувал юбилей на майка си с цялото семейство. Тръгнал да ходи до магазина, но понеже пийнал, близките му забранили да подкара автомобила си. Тогава почерпеният млад мъж влязъл в къщата на съседа, взел ключовете за неговата кола и я подкарал. Докато стигнал до центъра, комшията вече се обадил на ченгетата.

"Не мога да повярвам, че приятел е способен да ти забие такъв нож в гърба! Със съседа сме се събирали да ядем и пием, всички знаеха къде си оставя ключовете за колата", вайка се таткото на осъдения млад мъж.

Въпреки данните на затворническата администрация, че Йордан се обучава зад решетките и няма нарушения на дисциплината, съдия Десислав Любомиров реши, че наказанието на осъдения още не е изпълнило целите си.

Реклама
Реклама
Реклама