Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7223443 www.bgdnes.bg

Без обвинения за полицая,убил племенника на Гала

Бруталният разстрел записан на видео

Камера върху униформата на ченгето палач доказва версията му за самоотбрана

Без наказание се измъква полицаят Нейтън Скривън, който уби племенника на телевизионната водеща Гала - Георги Пенев, в САЩ, научи "България Днес".

Реклама

23-годишният младеж бе застрелян в предградието на американското градче Фредония на 10 декември м.г. На униформения служител на реда няма да му бъдат повдигнати обвинения за убийството, тъй като е действал при самоотбрана. До този извод са достигнали разследващите, които са ангажирани да нищят фаталния случай.

За това, че убийството на българина е било неизбежно, потвърждава и запис от камера, монтирана върху униформата на полицая палач. Кадрите запечатват последните мигове от живота на Георги. Видеото показва как Пенев напада униформения служител с нож и не се подчинява на разпорежданията му, разкриват американски криминалисти, които са гледали кадрите от фаталния инцидент.

Полицаят, стрелял по българина, е Нейтън Скривън – офицер с 15-годишен стаж. Негови колеги казват, че това е първият инцидент с фатален край с негово участие. В момента той е в платен отпуск, докато тече разследването.

"Не съм виждал видеото, но говорих с няколко души, които са го гледали. То показва ясно, че човекът, който е прострелян, не се е подчинил на няколко команди да пусне оръжието. Има запис на полицая, който се опитва да го накара да пусне ножа. Но той е замахнал към униформения с острието вътре в къщата, след което ги е подгонил навън. В крайна сметка полицаят е стрелял няколко пъти, за да спре заплахата", разкрива полицейският адвокат Томас Бъртън пред сайта BG VOICE.

Семейството на Георги научава трагичната вест по телефона. Сестра му Мария споделя в личния си фейсбук профил за ужаса, който изживява във фаталната вечер:

"Събудиха ме с телефонно позвъняване в 2 ч. през нощта. Един полицай ми каза, че брат ми Джордж е прострелян 4 пъти в областта на гръдния кош от служител на полицията в понеделник, 10 декември, в 1,30 ч. следобед. Адвокатът на полицая каза, че той няма да бъде подведен под отговорност, защото се чувствал застрашен... Е, такива са законите – брат ми е мъртъв, а отговорност няма кой да поеме", огорчена е сестрата на убития.

Реклама

Според официалната информация на местната полиция екип от униформени пристига пред сграда на ул. "Либърти", след като е получен сигнал от граждани за барикадирал се мъж. Полицай и пожарникар се качват на втория етаж на къщата и откриват, че Георги Пенев се е заключил в банята. Униформените се опитали да го измъкнат от там. Младежът дълго отказвал да отвори вратата, но после излязъл и подгонил служителите на реда с нож в ръка. Самият той имал прорезни рани по гърдите и от тях течала кръв. На алеята пред къщата той приклещил полицая. Според официалната информация полицаят му извикал да спре, но след неподчинението му стрелял при самоотбрана и убил младежа.

"Заподозреният атакувал с оръжие един от полицаите, който помагал на пожарникарите вътре в къщата. Те успели да излязат на улицата, но нямали друг избор, освен да стрелят по заподозрения, в резултат на което той починал", разкрива пред медиите шефът на полицията във Фредония Брад Майърс.

В къщата на убития са открити различни наркотични субстанции, разкриват разследващите. На Пенев са взети проби за дрога и лекарства, но няма да бъдат готови скоро, казват източници от полицията. Основна версия на разследващите е, че фаталният случай се разиграва заради употреба на наркотици.

"Говорихме с почти всички свидетели, но все още очакваме резултатите от аутопсията и някои токсикологични анализи. Надявам се, че в рамките на две-три седмици ще съм готов с окончателния доклад за случилото се", обясни прокурор Патрик Суонсън, който ръководи екипа, разследващ трагичния случай.

Реклама
Реклама
Реклама