Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7224030 www.bgdnes.bg

Брутални престъпления остават неразкрити

Килъри очистват мастит бизнесмен и данъчен шеф

Осъдени палачи бягат от затвора като на кино, единият е ликвидиран, а от другия няма следа

Само две са неразкритите поръчкови убийства през изтеклата 2018 г., сочат неофициални данни на полицията. МВР приема дадено престъпление за разкрито, когато има повдигнато обвинение. Това важи и за случаите на задочно обвинение, когато извършителят е известен, но се е укрил и се издирва.

Реклама

За разлика от тази година през 2017 г. от вътрешното министерство се похвалиха с почти 100% разкриваемост на умишлените убийства. За този период са извършени 94 умишлени убийства, от които са разкрити 93.

Очаква се в първите месеци на новата 2019 г. от МВР да обявят официалната статистика за престъпността през изтеклата 2018 г. Цифрите на вътрешното министерство са променливи през годините, но обичайно най-голям дял имат кражбите на имущество и автомобили. Тежките умишлени престъпления обикновено са по-незначителен процент в статистиката на силовото ведомство.

Двете неразкрити поръчкови убийства през изминалата година безспорно са едни от най-бруталните престъпления, тъй като е отнет човешки живот показно и безцеремонно, и то в столицата посред бял ден. От ръката на наемник издъхват маститият бизнесмен Петър Христов и данъчният шеф Иво Стаменов.

Милионерът Петър Христов е застрелян пред офиса си

Милионерът Петър Христов беше застрелян пред офиса си в столичния квартал "Манастирски ливади" на 9 януари сутринта. Куршумите надупчват гърдите на 49-годишния мъж и той умира минути след като е бил приет във Военномедицинска академия. Според първоначалните данни на разследването бизнесменът е очистен с пет куршума, изстреляни от чешки картечен пистолет "Скорпио". Версиите около показния разстрел на бизнесмена са много, но нито една от тях не е довела до момента разследващите до килъра. Основните работни хипотези на криминалистите са засегнати бизнес интереси или отмъщение от лица, свързани с бандата за отвличания "Наглите".

Именно бизнесменът Петър Христов е човекът, който помага да бъде разкрита престъпната група, която подлуди с похищенията си богаташи, отвличани срещу огромни откупи. В продължение на три години "Наглите" отвлякоха 13 души, ликвидираха двама, поискаха над 40 милиона евро откуп и успяха да приберат над 3 милиона.

Реклама

Петър Христов, който в далечното минало е бил съдружник с разстреляния на остров Аруба Поли Пантев в бизнес с производство на млечни продукти, става причина за внезапния пробив в разследването срещу бандата след множество грешки на МВР преди това, които попречиха да се случат техните арести. Приносът на Петър Христов е, че прави връзката между специалния екип разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с "Наглите". Това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жертвите на групата. Преди да се срещне с антимафиотите, Ихтиманския влиза в сградата на МВР на среща с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщава в. "24 часа".

Групата на "Наглите" беше разбита през 2009 г. Тогава бяха арестувани 25 души. Бандата е отговорна за десетки жестоки отвличания от 2007 г. до 2009 г. В техния плен попаднаха синът на бивш транспортен министър Вилхем Краус, бизнесмени, младежи от богати семейства. Сред жертвите на бандата са също бившият президент на футболен клуб Ангел Бончев и съпругата му Камелия.

Помага за разбиване на бандата "Наглите"

Три години след разбиването на "Наглите", когато делото стигна в съда, виновните се оказаха много по-малко от задържаните. Само четирима получиха присъди. По 18 години затвор отнесоха Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи, Даниел Димитров-Релето. Наказание от 15 години пандиз получи Любомир Димитров - Любо Гребеца, което по-късно бе намалено на 10, защото съдействал на разследващите. Двама от "Наглите" станаха защитени свидетели. Други бяха убити.

За смъртта на двама от тях - Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров, в момента е подсъдим Любо Гребеца. Телата на Пайнавелов и Лефтеров бяха изровени малко след залавянето на групата край Железница. Грубите сметки показват, че от откупи "Наглите" са спечелили близо 3 милиона евро. По време на разследването парите не бяха открити. Тази информация роди легенди за местонахождението на милионите. Според едни версии похитителите са профукали парите за екзотични пътешествия и луксозен начин на живот. Друга хипотеза гласи, че по-голяма част от пачките са прибирани от "мозък", който е ръководел и контролирал похищенията, но който така и не е разкрит и пратен на съд. Във връзка с изчезналите пари от откупите тръгна дори мълва, че пачките са заровени в покрайнините на село край Асеновград. Тези слухове така и останаха в графата "градски легенди". Безспорен факт е, че престъпната дейност на "Наглите" е пресечена с помощта на бизнесмена Петър Христов, който най-вероятно плаща с живота си за услугата, направена на МВР.

Началникът от НАП е гръмнат в колата си

В графата "неразкрити убийства" за новата 2019 г. минава и разстрелът на 43-годишния данъчен шеф Иво Стаменов. Държавният служител бе надупчен с куршуми в центъра на София на 18 декември 2017 г. Той издъхна от раните си в средата на януари 2018 г. В Националната агенция за приходите Иво Стаменов отговаря за фискалния контрол над рискови стоки, каквито са месо, месни продукти, зърно, зеленчуци, горива и други.

Оловото пронизва данъчния шеф, докато той шофира джипа си БМВ Х3 в близост до кръстовището на улица "Дунав" с ул. "Московска". Сигналът за стрелбата е подаден около 8,40 ч. на 18 декември м.г. Данъчният шеф е бил причакан и прострелян от упор на метри от входа на детска градина.

Тежко раненият Иво Стаменов е приет във Военномедицинска академия в критично състояние и е опериран два пъти. Прелети са му десетки сакове с кръв и плазма. Той е с поражения в десния бял дроб и големите кръвоносни съдове в областта.

Стрелбата срещу данъчния шеф предизвика острата реакция на премиера Бойко Борисов, който заяви: "Когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава и ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг." Той обеща бързи ответни мерки, но до момента нападателите не са открити и задържани. През изминалите след убийството месеци периодично се появяват информации в медиите за следа към килърите. Нито една от публикациите не намира потвърждение с доказателства на разследването. В разгара на лятото дори се появиха информации, че братът на бивш депутат и негови авери са арестувани заради убийството на Стаменов. Впоследствие от спецпрокуратурата официално отрекоха тази информация с уточнението, че въпросният депутатски роднина е уличен в друго престъпление.

Още версии за покушението

Сред спряганите версии за разстрела на Стаменов е и връзка на покушението с регистрирана в Югозападна България фирма. Според публикации въпросното дружество попаднало в полезрението на разследващите, тъй като било в списък на фирми, укрили огромни суми от ДДС чрез фиктивен внос на различни хранителни стоки. Стаменов отговаря именно за контрола на рискови продукти, каквито са месо, месни продукти, зърно, зеленчуци, горива и други.

Покрай убийството на данъчния шеф тръгна и друга версия, която свързва мократа поръчка с шефа на голяма фирма за млечни продукти. Според нея въпросният мастит бизнесмен обсъждал покушението срещу Иво Стаменов и това било засечено със специални разузнавателни средства. Млечният бос бил "закачен" на подслушване покрай данъчни афери, за които впоследствие е задържан. Той обаче не получава обвинение, което по какъвто и да е начин да е свързано с разстрела на данъчния началник, а е подведен под отговорност за данъчни престъпления.

Двама убийци правят най-зрелищното изчезване от пандиза

Неразкрито за изминалата година остава и най-зрелищното бягство на двама осъдени от Софийския централен затвор. Въпреки няколкото проверки на всички компетентни органи и до момента не са разбра кой е снабдил с оръжие и кой е помогнал с кола на убийците Владимир Пелов и Радослав Колев да изчезнат от пандиза.

Въоръжените с пистолет и нож килъри преодоляха два поста, за да изчезнат от пандиза посред бял ден на 3 април. Със стрелба и размахване на хладното оръжие те профучаха през двора на затвора и изчезнаха в неизвестна посока пред смаяните погледи на куп надзиратели и десетки случайни минувачи по улицата пред зандана. Единствено хигиенистката Христина Александрова се осмелява да хукне след зловещите бегълци – убийци, в опит за предотврати изчезването им от пандиза. В часа на зрелищния инцидент русокосата Христина си вземала кафе, както обикновено, преди да застъпи за втора смяна на работа. И през ум й не е минавало, че минути по-късно съдбата ще я хвърли в една от най-рисковите ситуации в живота й, която е можела да завърши с лоши последствия за нея. Жената съвсем спокойно излязла от кафенето с чашата в ръка и тръгнала към входа на затвора. В този момент видяла двама въоръжени мъже да тичат през двора към изхода на зандана. Единият от тях открил огън по постовия.

"Защо стреляш по човека, бе?!", провикнала се Христина към бягащите пандизчии и хукнала след тях. Бегълците й креснали: "Махай се!", и изчезнали по улицата, където наблизо се предполага, че ги е чакала кола, с която са напуснали София.

Бегълците са обявени за издирване. Ченгетата ги търсят повече от два месеца под дърво и камък. Владимир Пелов е открит, но мъртъв. Когато униформени отиват по сигнал за стрелба в центъра на Ботевград, се оказва, че осъденият доживот беглец от затвора Пелов е прострелян смъртоносно с три куршума. Издирваният брутален престъпник е с променен до неузнаваемост външен вид. Пелов издебнал в тъмното стария си враг Марио Пенчев и стрелял по него. Не успял да уцели смъртоносно жертвата си заради слепотата на едното си око и силно увреденото зрение на другото. Нападнатият Марио отвърнал на стрелбата и убил на място беглеца Пелов. Впоследствие тежко раненият Пенчев издъхва от раните си в болница.

Любовница крие килъра Владимир Пелов

Издирваните Владимир Пелов и Радослав Колев са прекарали седмици наред в апартамент в центъра на Ботевград, докато ченгета са блокирали държавата и ги търсят под дърво и камък. Двамата са отишли там около 25-26 април, т.е. около 20 дни след бягството от затвора. Останали са в жилището десетина дни, след това отново са го напуснали. В деня на убийството си в Ботевград се е върнал само Пелов. Къде е останал Колев и къде е сега остава загадка. Според една от версиите той най-вероятно е ликвидиран от Пелов и заровен някъде в планината, където двамата са се крили известно време. Друга хипотеза допуска, че е възможно, но малко вероятно двамата бегълци да са се разделили веднага след като са изчезнали от затвора, след което Радослав Колев сам е изчезнал някъде в чужбина.

Апартаментът, в който са се укривали пандизчиите, е на най-добрия приятел на Владимир Пелов - Мико Петков. Петков е двоен убиец. Осъден е преди няколко години на затвор, но се самоубива в следствения арест. След това съпругата му Веселка Петкова започнала интимна връзка с Владимир Пелов, разкриват жители на Ботевград.

Веселка укривала затворниците, защото твърдяла, че се чувства застрашена. Тя и децата й - момче на 21 години и дъщеря на 13 г., пазарували храна и голямо количество алкохол на бегълците Пелов и Колев. Децата били предупредени да не казват кой се крие у тях, защото ще се случат много лоши не само на тях, а и на майка им. Така Веселка и децата й били заставени да осигуряват храна на бегълците. Приятелите на сина на Пелов - братята Тодор и Борис Ерменкови, отговаряли за всичко останало. Те давали информация и може би са осигурявали телефони на Пелов.

Реклама
Реклама
Реклама