Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7225708 www.bgdnes.bg

Мегаделата на 2019 г. Чолата, Иванчева и Кравата чакат присъди през новата година

Разследват се престъпни банди, семейни дрязги, подкупи, изчезнали милиони

Някои от най-шумните мегадела се очаква да приключат през 2019 година. Присъди на първа инстанция чакат герои, които напълниха криминалните хроники през изминалата година и не само. Процесите, следени от медиите, преследват голяма част от палитрата на престъпленията в Наказателния кодекс. Разследват се враждуващи групировки на изтъкнати представители на ъндърграунда, корупция, злоупотреба със служебно положение, конфликти между роднини, банди за наркоразпространение, рекет и др. Дали прокуратурата ще успее да докаже обвиненията си в съда - предстои да разберем. Очаква се през следващите 365 дни част от известните обвиняеми, описвани като олигарси, също да станат клиенти на Темида и да седнат на подсъдимата скамейка. "България Днес" представя класацията на най-интересните дела, които чакат развръзката си през новата година.

Божо Кравата vs Митьо Очите

Делото срещу Божидар Кузманов - Божо Кравата и бандата му за убийства, принуда, унищожаване на имущество и наркоразпространение е в заключителната си фаза. Групата бе подпукана след престрелка на 8 юни 2016 г. в ресторант "4U" в Слънчев бряг с хората на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите. При патакламата Очите бе ранен, а гардът му Александър Алексиев - убит от куршумите.

Реклама

В процеса по-голяма част от свидетелите вече са дали показания. Най-голям интерес предизвика появата в съда на Силвия Панагонова, вдовицата на покойния сикаджийски бос Милчо Бончев - Бай Миле и синът на Янко Попов-Туцо от "Килърите" Радослав. Те проговориха като собственик и управител на казино в Слънчака.

В същински цирк се превърна разпитът на основния потърпевш Митьо Очите през месец май. Три месеца по-късно тъмни облаци се стовариха над главата на несебърския Ал Капоне. В началото на август той е задържан в Истанбул по обвинения като лидер на престъпна група за изнудване и палежи. Кохортата му, която включваше бургаския общински съветник Бенчо Бенчев и две засукани мадами, бе върната набързо в България. Желязков остана заключен в турски зандан, а България поиска екстрадицията му.

Решението за Иванчева - еманация на борбата с корупцията

Решението по делото за подкуп срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров залага на карта мерките за борбата срещу корупцията. Очаква се присъдата да е крачка към затваряне на тази част от мониторинга от Европейската комисия.

Иначе със зрелищния си арест на 17 април, с краткото разследване от 3-4 месеца, с пускането и връщането в ареста Иванчева постави рекорди и счупи всякакви рамки. Част от тях са свързани и с това, че за първи път видяхме как живеят арестантите в килиите и как при нарушена процедура задържаният си е задържан. Станахме свидетели на сблъсъка между институциите предвид искрите между спецпрокуратурата, апелативните спецсъдии и Върховния касационен съд. Писаха се писма, жалби, особени протести, частни протести, правеха се проверки на проверките. Междувременно никой от свидетелите не потвърди в съдебна зала да са му искани пари от кметиците, а СРС-та заваляха в медиите, с което делото съвсем се опорочи. През януари ще бъде преразпитан основният свидетел - строителният предприемач Александър Ваклин, а за февруари са насрочени заключителните пледоарии.

Реклама

Търсят парите на Мартин Петров

Почти 4 млн. лева си търси футболистът Мартин Петров от банка. На 18 август 2017 г. Петров установява, че 3,8 млн. лв. липсват от сметките му, а личната му банкерка Ирина Чавдарова е с прекратен трудов договор от 10 месеца. Въпреки това тя давала информация за депозити, които се предполага, че са фалшиви. Петров разбира, че в последните 10 години без съгласието му са извършени над 450 платежни операции от 13 негови сметки. От банката контрират, че парите са изтеглени от упълномощени роднини на футболиста.

Делото срещу финансовата институция бе на път да претърпи фалстарт заради поискан отвод на съдията Стефан Кюркчиев. Причината - и той имал сметка в същата банка. Магистратът прие, че това не го прави предубеден и дори призна, че е гледал мачове на Петров. Процесът ще продължи в средата на март. От Софийската градска прокуратура продължават да търсят къде са изчезнали парите, но по това разследване няма обвинен.

Враждата между Бончеви

Бившият шеф на "Литекс" и бизнесмен Ангел Бончев и синът му Бончо станаха клиенти на Темида. Бащата е подведен под отговорност за закана за убийство срещу собствения си син, а наследникът е задържан по дело за наркотици, което по думите му е скалъпено от родителя му.

Процесът срещу Ангел Бончев, който бе една от жертвите на групата за отвличания "Наглите", започна в Софийския районен съд. "Баща ми извади пистолет, зареди го и го насочи към лицето ми. Замръзнах на място. Бях втрещен и уплашен", заявява Бончо пред магистратите. Екшънът се разиграва на 25 октомври 2017 г. в хидропарк "Казичене". Бащата вади своя пищов "Глок" и казва на сина си: "Ей сега ще те гръмна като куче". Подсъдимият родител отказва да се признае за виновен. Пред медии Бончев разказва, че по-големият му син Бончо го пребивал, но по тези сигнали нямало развитие.

Самият Бончо от месеци търка нара, след като бе заключен със съдружника си Димитър Русев заради коноп в склад на заведение. Двамата твърдят, че разследването за дрога срещу тях е по сигнал на самия Ангел Бончев, а причината са неуредени финансови отношения покрай хидропарка.

Полицаят Караджов иска да го оправдаят за отцеубийство

Бившият полицай от Икономическа полиция Венцислав Караджов получи доживотен затвор от Окръжния съд в Пловдив за това, че през 2016 година е разстрелял майка си Божурка и баща си Цветан. Мотивът за престъплението според прокуратурата е спор за апетитен имот в Пловдив. Наскоро Караджов заяви, че е невинен и очаква да бъде оневинен.

Той признава, че в последните няколко години не е бил в добри отношения с родителите си заради граждански дела за недвижим имот, които е завел. За фаталната дата 15 май 2016 г. от 19 до 21 часа посочва, че има алиби - бил е със съпругата и сина си. Караджов смята, че е осъден само по косвени доказателства. Той е на мнение, че върху свидетелите по делото му е оказвано въздействие, за да дават еднакви показания, които да го заковат. Експолицаят е погнат и че дал оръжие на малолетното си дете.

Идат пледоарии по "Чолата"

Краят на едно от делата срещу Росен Чолов-Чолата съвсем се вижда. На 16 януари се чакат пледоариите по процеса за сводничество срещу бившия мъж на актрисата от "Под прикритие" и моделка Ирена Милянкова. На подсъдимата скамейка е и студентката Полина Иванова. Делото се проточи няколко години, защото някои от жриците се покриха и трудно бяха открити. Те твърдят, че доброволно са предоставяли ласките си.

Това е второто обвинение за сутеньорска банда срещу Чолов. Първо той бе подпукан, че върти бизнес със сексуслуги, предлагани от проститутки. Изкара 8 месеца в ареста, но бе пуснат без мярка заради промени в закона. Заради проблемите му с Темида Чолата бе напуснат от половинката си, която го дари с 4 деца. Красавицата се залюби с брокер, ожени се и роди още две чеда.

Нищят взрива в Хитрино

Уникално заседание по делото за взрива в Хитрино проведе съдът върху релсите в селото. На изнесено заседание страните и вещите лица огледаха жп релсите, където на 10 декември 2016 г. влак катастрофира, а последвалият взрив уби седем души и рани 29. Експертите са категорични, че горяща печка в близост до линията е причина за възпламеняването на изтеклия от цистерните газ и опустошаване на селото. Изслушани бяха пожаро-технически експертизи. Вещите лица са категорични, че контактната мрежа не е причина за инцидента. Подсъдими са русенските машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. Очаква се през 2019 г. съдът да прецени имат ли те вина за трагедията.

БГ граничари застават пред турски съд

Пред Тежкия наказателен съд в Къркларели ще отговарят четирима наши граничари за смъртта на бракониера Ялчън Ерджан преди 10 години. Николай Петков, Михаил Цонков, Николай Костов и Живко Петков бяха оправдани у нас и в Страсбург за мъртвия рибар. Те прихващат гемията край Резово и предупреждават турците, че се намират в български води. Бракониерите опитват да пробият лодката на българите, следват предупредителни изстрели. Ялчън пада покосен от 3 куршума. Родните магистрати са категорични, че е изтекла абсолютната давност за преследване на престъплението. В защита на граничарите се обявиха вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. МВР отпусна 16 хил. лв. за адвокатски хонорари на служителите. Делото продължава на 12 март.

Реклама
Реклама
Реклама