Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7227626 www.bgdnes.bg

Килърът на Роберт Величков затворен в психиатрия

Заради епилепсия отървава пандиз

Цветан Иванов е осъден на 11 г. и 4 м. за разстрела до кафе "Малибу" в Перник

В психиатрия ще излежи наказание от 11 г. и 4 месеца хладнокръвен килър, разстрелял младеж заради подсвиркване на улицата. Това реши Окръжен съд - Перник.

Реклама

Перничанинът Цветан Иванов се призна за виновен и смекчи наказанието си за убийството на 25-годишния Роберт Величков. Кървавата вендета се разигра на 14 ноември 2017 г. край кафе "Малибу" в центъра на миньорския град.

"Още на първото заседание Цветан Иванов призна вина и получи присъда от 17 г. затвор, която е намалена на 11 г. и 4 месеца заради съкратеното следствие. Приспада му се и едногодишният престой в ареста. Така остават 10 г. от наказанието, от които, като излежи 3-4 г., и сигурно ще поиска да го пуснат за добро поведение. Моето дете никога няма да излезе от гроба. Толкова ли струва човешкият живот?". С този въпрос се обърна към "България Днес" почернената майка на Роберт - Галина Величкова.

Жената е възмутена и от факта, че Цветан няма да бъде пратен в пандиза да излежи присъдата си, а ще бъде настанен в Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч.

"Изкараха го епилептик. Не трябвало да е в нормален затвор, защото, ако припадне, може да си глътне езика", разкрива почернената майка.

"Ако знаех какви психопати има на улицата и че може да стане нещо такова, лично аз щях да купя нож и пистолет на Роби да се пази", признава Галина Величкова.

Реклама

По време на делото за убийство 32-годишният Цветан Иванов е защитаван от двама топадвокати - Марияна Тодорова и Марин Марковски.

"Измънка пред съдиите, че съжалява. Мен дори не ме погледна. Адвокатът му Марковски само поднесе извинения от майка му. Какво ме грее това? Идеше ми да го убия. Обаче го пазеха трима души", признава Галина Величкова.

"Адвокатите му го изкараха възпитан, обясниха как преди да убие сина ми, го поздравил, но Роби не отговорил. Цветан отминал и зад гърба си чул подсвиркване, при което побеснял. Ама как може това да е мотив за убийство", чуди се майката.

Според държавното обвинение Цветан Иванов започва да употребява различни наркотични вещества още на 15 години. Освен това злоупотребява с алкохол и психотропни медикаменти.

Във фаталната вечер Цветан се прибрал вкъщи пиян, скарал се с майка си и отново излязъл. По-късно срещнал в заведение вуйчо си Светослав. След час посетили местно казино, където спечелили 300 лева, после продължили запоя в механа. По-късно двамата се отправили към друга игрална зала. Там Цветан загубил 2000 лева. Около 2,30 часа двамата решили да се приберат и тръгнали през площада на миньорския град. Край нонстоп заведение се засичат с Александър и Роберт, които пият кафе в този момент. След кратък спор Цветан си тръгва. Не след дълго отново се връща и насочва пистолет към Роберт и Александър. Директно започва да стреля. Роберт е улучен от изстрелите и пада на земята. Александър хуква да бяга. Светослав го посреща и удря по брадата и той пада на земята. Тогава към него се приближава и Цветан с пистолет в ръка: "Ще ви избия", заканва се той. Рита Александър и насочва оръжието към главата му, пише в обвинителният акт на пернишката прокуратура.

Александър Николов остава жив, тъй като оръжието на Цветан засича, твърди в показанията си продавачка в близкия нонстоп.

След убийството Цветан се прибира у дома с окървавени дрехи. Изпива 3 диазепама, за да може да заспи. На сутринта вуйчото събужда майка му и признава: "Стана непоправимото".

Вместо в полицията изпращат Цветан в София в кв. "Овча купел". Там се укрива един ден, но медиите гръмват с новината, че се издирва, и човекът, който го приютява, му казва да си ходи. Изгонен, Цветан отива на автогарата и си хваща автобус за Италия, където живеят леля му и баба му. Предава се сам седмица по-късно.

"Искам да попитам откъде Цветан Иванов намери пари да обикаля казината и кръчмите и накрая извади толкова пари за адвокати, след като по време на делото съобщиха, че е безработен? Питам се и защо вуйчото на Цветан е защитен свидетел по делото, а не е обвиняем? Освен това къде е оръжието на убийството?", пита почернената майка на Роберт Величков.

Измъква се за незаконен пистолет

Липсващото оръжие, с което е извършено убийството на Роберт Величков, спасява от трето обвинение Цветан Иванов. Според показания на вуйчото Светослав незаконно притежаваният пистолет е захвърлен в храсти край пътя. Не успяват да го открият нито полицаи, нито обучени кучета.

Освен за смъртта на Роберт Величков Цветан Иванов е обвинен и осъден за закана за убийство и побой над Александър Николов. Наказан е с 3 г. затвор, но заради съкратената процедура се редуцира до 2 г. решетки.

Реклама
Реклама
Реклама