Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7228486 www.bgdnes.bg

Даниела, сестрата на удушената Яна: Чеци е мозъкът на бягството от затвора!

Ще опита отново, защото има помощници отвън

Скандализирани и притеснени от осуетеното затворническо бягство на Чеци и Герман Костин са близките на удушената в Борисовата градина Яна Кръстева. Те се опасяват, че осъденият за смъртта на момичето Николай Русинов ще опита отново да драсне.

"Страхуваме се да не ни посегне, естествено. Виждала съм този човек очи в очи в залата. В него няма нищо човешко! Отмъстителен и озлобен е и нищо не може да му попречи да си разчисти сметките докрай с моето семейство. Дори може да ни поръча от килията. Все пак получи 20 години затвор за смъртта на сестра ми и вероятно ни мрази." Това коментира пред "България Днес" Даниела - по-голямата сестра на 28-годишната майсторка на детски играчки, открита мъртва в храстите на Борисовата градина през лятото на 2011 година.

Реклама

Даниела не бе частен обвинител по време на делото срещу Чеци, но присъства на всички заседания. Тя държеше да срещне извършителя на жестокото престъпление и да застане лице в лице с човека, обвинен за убийството на малката й сестра.

Близо 7 години след смъртта на Яна излиза, че Чеци продължава да не признава вината си и не склонява глава. Той е излежал почти половината от наказанието си по време на процеса и се намира в затворническо общежитие "Кремиковци" от закрит тип. Бе държан заключен, защото веднага след престъплението заминава за Турция по съмнителни причини. Когато се връща в България и се предава, е само свидетел по делото, докато не е закован от чуждестранни експертизи, уличаващи го в извършител на жестокото убийство. През времето, в което се чакат резултатите от изследванията, Чеци се опитва да духне отново - този път в ЮАР, но е арестуван.

След като получава 20 години затвор, е преместен в Софийския централен. Там се сближава с друг осъден за убийство - руснака Герман Костин, получил доживот за удушаването на 5-годишния Никита, който скрил в куфар и изхвърлил край Вакарел.

"За мен Чеци е мозъкът на цялото бягство, защото чужденецът не знае български и няма как да задвижи помощ отвън. А Чеци има стабилни връзки и подкрепа от роднините си, което се видя и по време на процеса. Без помагачи бягство едва ли може да се планира", убедена е Даниела.

От затворническата охрана успяват да осуетят бягството на известните затворници. Твърди се, че са издадени от пандизчии. Костин е трябвало да отговаря за осигуряване на оръжието, с което да нападнат конвоя. Това трябвало да се случи, докато ги ескортират за поредното дело срещу държавата, което осъдените водят заради лошите условия в килиите си. В делата на Костин пръв свидетел е именно Чеци. Той се превръща в преводач на чужденеца и нещо като адвокат в сянка, който подготвя исканията му за обезщетения. За момента Костин е спечелил едно дело срещу България - за хлебарки и дървеници в килията. Ще прибере около 108 лева от данъкоплатците.

"Благодарна съм, че все пак и двамата още са затворени. Но недоумявам как тези убийци, които са се сдушили, подценяват службите за сигурност. Те трябва да бъдат пазени с двойна охрана сега, защото ще опитат отново! Убедена съм! И ще избягат зад граница, ако се измъкнат", казва Даниела. Тя споделя и че Чеци явно няма търпение да изчака още три години, преди да поиска предсрочно освобождаване, което е възможно по закон.

Реклама

"С опита за бягство той показва, че не се е покаял за стореното. Не виждам кой ще си сложи главата в торбата, за да го пусне по-рано. Чеци е от хората, които рано или късно ще посегнат отново на жена. Така сочеха и психолозите в папките по делото", алармира Даниела.

Тя и близките й апелират към надзирателите да претърсват редовно вещите на Чеци и авера му. Убедени са, че двамата удушвачи разполагат и с телефони, и с интернет зад решетките, което им дава и самонадеяността да планират бягство.

Жертвите им

Убийството на Яна Кръстева е квалифицирано като умишлено, изключително жестоко и мъчително. Слабичкото девойче е млатено и душено до смърт, докато е брутално изнасилвано. Чеци не признава за престъплението, но биологичен материал и косми от гениталиите му по тялото на жертвата, както и кървавите му отпечатъци го заковават.

 

Жертвата на Костин - малкият Никита, е удушен и съблечен гол. Тялото му е покрито със синя хавлия и натъпкано в куфара, открит край софийското село Вакарел. Майката на момченцето - 35-годишната Анна, е открита разчленена край Приморско. Преди смъртта им Костин им предлага да ги закара до морето. Осъденият Костин е пенсиониран военен, командос в Афганистан.

Духват в дует

Дали заради морална подкрепа или поради необходимост, пандизчиите обикновено бягат по двойки. Така през 2014 година се измъкват гватемалецът Хосе Мартинез и Николай Николов-Шатката. Мартинес лежи за въоръжен грабеж на бизнесмен, а Шатката - за убийството на наркодилъра Хайо. Сближават се зад решетките. Измъкват се с кола, след което чрез каналджии минават границата.

В двойка, за която дори се заговори, че е любовна, духнаха и страшилището Владимир Пелов и аверът му Радослав Колев. Те нагло избягаха през парадния вход, като се оказаха въоръжени. Само една храбра чистачка се опита да ги спре. Няколко седмици по-късно Пелов е убит в Ботевград при среща със стария си авер Марио Панчев-Дебелия, който също издъхва след престрелка между двамата. Колев така и не е открит. Твърди се, че Пелов му е посегнал.

Реклама
Реклама
Реклама