Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7228624 www.bgdnes.bg

Баба Костадинка пак хвана четката

95-годишната жена рисува, за да оцелее 

Има 4 нови картини, парите от продажбата им спасяват семейството й 

Баба Костадинка отново хвана четката!

95-годишната жена временно беше спряла да рисува заради проблеми с жилището си. Две седмици преди Коледа семейството беше изхвърлено на улицата, тъй като къщата им в покрайнините на Варна бе продадена на нов собственик, след като не успяват да си плащат ипотеката. Възрастната жена стана популярна с продажбата на картините си на тротоар в морската столица. Със спечелените пари тя се опитваше да спаси фамилията от трудното положение, в което е изпаднала.

Баба Костадинка и близките й вече живеят под наем. Заради стреса по преместването възрастната жена известно време не можела да рисува. Загубила вдъхновение и преживявала тежко всичко, които й се случва. "И сега не е много добре - все пак това е жена на 95 години и винаги има болежки. Но всички сме щастливи, че отново я виждаме с четката. Не рисува толкова много като преди, но все пак е напредък", разказа пред "България Днес" нейната дъщеря Румяна Кротева (71 г.).

Реклама

По време на коледните и новогодишните празници баба Костадинка нарисувала четири картини. Не ги пуснала веднага в продажба, защото смята, че хората се вълнуват от други неща. Но сега ще ги обяви за продан, като се надява да получи дори минимални средства за тях. С изкараните пари семейството ще успее да си плати сметките за януари и да си купи храна.

"Финансовото ни положение е тежко. Не искаме да просим, ще се опитаме да се справим сами. Но сме разочаровани от човешкото бездушие. Наемът ни е висок за нашия стандарт на живот и новият собственик постъпи лошо с нас, но няма да се предадем, макар че сме хора на възраст", добави със сълзи в очите Румяна.

Нейната майка прерисува популярни творби, като маха някои от детайлите в тях и добавя нови по свое вдъхновение. Смелата баба продава творбите си във фейсбук групата "Да помогнем на баба Костадинка" и надеждата на фамилията е, че оттам ще постъпят средства, с които да закрепят положението си. Досега цената за платно беше 45 лева, а за малка рисунка - 25 лева, и вероятно няма да настъпят промени в исканите суми.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама