Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7230619 www.bgdnes.bg

Осъден кмет сутеньор управлява Тъжа

Осъденият като шеф на сводническа банда Цвятко Балабуров продължава да е действащ кмет и да управлява старозагорското селце Тъжа, след като сключи споразумение, което се равнява на влязла в сила присъда, научи "България Днес"! Скандалният селски първенец на два пъти бе задържан заради сутеньорство и въпреки това все още дърпа конците в Тъжа.

За специализираната прокуратура не е пречка осъден като ръководител на организирана престъпна група да продължи да изпълнява служебните си задължения като управник. За разлика от други кметове, при които разследващите действат за минути, протестират незабавно мерки за неотклонение, искат отстраняване от длъжност, забрана за напускане на страната и внасят обвинителни актове за рекордно кратко време, случаят с Балабуров изглежда направо нищожен.

Реклама

На 24 октомври 2018 г. Специализираният съд одобрява споразумение между Балабуров и прокуратурата за 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. "След решението на съда от Специализираната прокуратура не е отправяно искане към съответните компетентни органи за отстраняване на Балабуров от длъжността кмет на с. Тъжа, тъй като не са били налице законови основания за това - той не е осъден във връзка със заеманата от него длъжност и служебни задължения", отговарят от спецпрокуратурата на запитване от "България Днес".

Оказва се, че след като не е разследван за корупция, неизгодни сделки или злоупотреба със служебно положение, а е просто сводник, кметът на Тъжа може да продължи работата си. С решението си магистратите приемат, че споразумението не противоречи на морала, но освен наказанието не се пораждат никакви други последици за осъдения.

Нито от прокуратурата, нито от община Павел баня изпращат сведение за развоя на делото до Общинската избирателна комисия (ОИК) в Павел баня. До ОИК не постъпва и сигнал от гласоподавател. Комисията се самосезира след запитване по казуса от "България Днес". На 31 октомври от ОИК изпращат искане до Районния съд в Казанлък, където е роден Балабуров, с молба за установяване на неговата съдимост. Една седмица по-късно получават свидетелство, в което пише, че Цвятко Балабуров е неосъждан.

"Нищо не можем да направим, защото той се води с кристално чисто минало, а свидетелството има валидност 6 месеца", поясни за вестника шефката на ОИК Павел баня Ценка Христова. Тя самата изтъкна, че няма обяснение защо документът не е актуализиран и по каква причина в него не е записано споразумението, което е валидно от същия ден и има характер на влязла в сила присъда. Христова призова отговор на този въпрос да дадат от съда в Казанлък.

Местните хора също са потресени, че кметът им сутеньор още заема поста. От общината в Павел баня разказаха, че редовно виждат управникът на Тъжа да ходи там, за да движи разни документи.

Балабуров веднъж вече бе оправдан по сходни обвинения. За първи път той е задържан за сутеньорство в края на май 2013 г. Антимафиоти разбиват негова сводническа банда. На първа инстанция в спецсъда той получава 3 г. условно за склоняване на три момичета към проституция. По-късно присъдата е отменена, тъй като жриците оттеглят показанията си. Неочаквано спецпрокуратурата отказала да протестира оправдателното решение и то влиза в сила.

Реклама

Втори път белезници заключват кмета на Тъжа при акция в края на април м.г. Той е обвинен като тартор на група трафик на хора от още осем души - Милена Георгиева, Анита Георгиева, Димо Кроснаров, Пламен Иванов, Валери Филипов, Иван Иванов, Стефан Стефанов и Валентин Майоров. Те действали между април 2016 г. и април 2018 г.

Основният бардак бил замаскиран като нощен бар "10" на столичния бул. "Мадрид". Тарифите за секс се славели като най-ниските в София - 80 лв. за час, разкриха спецполицаи. Селският кмет прибирал 50% от заработеното от труженичките. Милена и Анита работели на бара, но се изявявали и като маман. Валери Филипов разпределял печалбата на труженичките според клиентите.

И аверите му се измъкват

Повечето от аверите на селския кмет също се измъкват от преследването на Темида. В края на ноември петима от тях също сключват споразумение с прокуратурата. Милена и Анита Георгиеви се разбират за по 3 години условно, а Пламен Иванов, Иван Николов и Валентин Майоров получават 2 години условно. Така само трима от групата остават да чакат дело по общия ред.

Реклама
Реклама
Реклама