Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7232071 www.bgdnes.bg

Амет и Чоко задигнали картините на Майстора

Сагата с откраднатите картини на Владимир Димитров-Майстора е на път да приключи, след като двамата апаши, които ги задигнаха, са разкрити и са зад решетките, съобщиха за "България Днес" от Софийската районна прокуратура. Ченгета са спипали в столичния кв. "Орландовци" 45-годишния Антон Антонов, по прякор Амет, а аверът му - 42-годишният Виктор Христов-Чоко, сам се е предал. Двамата са от ромски произход.

На 30 декември картини на Майстора и на Димитър Киров-Ди Киро, както и други ценни вещи изчезнаха от дома на Павел Антонов - син на племенничката на Майстора. Дни по-късно при акция на столичната ул. "Златовръх" и в кв. "Хаджи Димитър" бяха открити 12 от общо 13-те платна.

Реклама

Първоначално по случая бяха задържани двамата антиквари, у които са намерени творбите. Божидар Нейков и Атанас Йончев - Наско Дългия се сдобиха с обвинения за вещно укривателство и бяха освободени. Антикварите разказват на ченгетата, че мъжете, които са им шитнали картините, са от ромски произход.

Те са им искали 12 бона. Йончев твърди, че им е дал 2900 лв., а после ги препродал на Нейков, който казва, че се отървал от тях срещу 8 бона.

Хората, от които купил картините, били двама - единият на 25-30 години, а другият - около 40. Друг път те не му били предлагали стока и дори не знаел телефоните им, кълне се Йончев.

"8 картини по 500-600 лева ми се стори апетитно", отбелязва Наско Дългия пред Би Ти Ви. Когато получил картините, не се усъмнил дали са крадени. "Говорих с колега и той каза, че не е чул, по принцип се разчува, като се издирва нещо. Помислих, че са чистили тавани и мазета", казва Атанас .

„Нали ви казвам за първи... за втори път да ми е за 30 години", твърди Атанас. Той е известен в средите на антикварите от близо 30 години години като Наско Дългия.

Нейков е разследван и по-рано - пак за проблеми с картини, обсебвания, фалшификации - нормалните проблеми в арт бизнеса, каза началникът на сектор "Престъпления с културно-исторически ценности" в Националната полиция Ангел Папалезов.

Реклама

На сметката на Атанас Йончев виси присъда за кражба от 1996 г., показва справка в съдебните регистри.

"Тука няма никаква измама. Аз, ако знаех, че са на Майстора тези картини, щях да ги задържа и щях да изчакам... Чувствам вина, защото от нищо стана нещо. За никакви пари стана нещо", отбелязва още Йончев.

По думите му половината от парите му били "при циганите", а другите ги изхарчил. "Платих си телефон, кабелна - 400 лева. Един микробус за 500 лева си купих и другото... по празниците...", изчислява още Наско Дългия.

Колегата му Божидар Нейков признава, че се изкушил от произведенията на изкуството. "Видях картините и получих желанието да ги имам. Разпознах, че са хубави картини - картини на Майстора никой не би изпуснал, който разбира", заяви Нейков. Той също е имал вземане-даване с Темида. Осъждан е през 2003 г. за незаконно оръжие и през 2006 г. за обсебване на картина на стойност 35 хиляди лева. И трите наказания на Йончев и Нейков са условни и изпитателният им срок е изтекъл.

Реклама
Реклама
Реклама