Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7232743 www.bgdnes.bg

Сом страшилище извадиха от Дунав

Главата му е половин метър 

Рекордьорът тежи 138 кг и е дълъг 2,78 м 

Най-големият сом беше изваден от водите на река Дунав!

Рекордьорът е с великански размери - тежи внушителните 138 килограма и е дълъг цели 2 метра и 78 сантиметра. С чудовището успяват да се преборят Стефан Тодоров от Русе и Димитър Милев от близкото село Пиргово. Дългогодишни рибари с огромен опит са възхитени от улова, който е най-голям за този вид в историята на риболова по Дунав.

"Пуснахме 130 метра мрежа и със Стефан още в първите минути видяхме как потъва. На едно място се образува нещо като водовъртеж и веднага ни стана ясно, че там има голяма риба. След това сомът се появи над водата и като го видяхме, се стъписахме колко е огромен", разказва Милев, който е рибар повече от 40 години.

Реклама

Въпреки внушителните размери на рибата Димитър и Стефан успяват да я качат на лодката само след 5 минути. Сериозното изпитание настъпва, когато приближават брега. Тогава се налага да дърпат сома с колан, за да го довлачат до паркирания наблизо джип. С много усилия успяват да качат рекордьора в превозното средство.

"Реагирахме бързо! Не се уплашихме, като видяхме морското чудовище и с двата бореца я вкарахме в лодката. След това прибрахме мрежата. По-трудното беше след това да извадим сома и да го натоварим на колата", допълва Димитър.

"Това е най-огромната риба, която съм хващал през живота си. Толкова е голяма, че само главата му е около половин метър. Отворената му уста достига 40 сантиметра. Улавял съм три моруни досега, най-голямата 200 кг, една 176, една 80 кг. За мен това е най-вече късмет. Има рибари, които са по-възрастни от мен и не им се е случвало изобщо да имат такъв улов. А аз съм хванал четири големи риби в живота си", сподели Милев, който на няколко пъти повтаря, че за голям улов не са достатъчни само умения, но трябва и късмет.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури потвърдиха, че това е най-големият сом, който е хващан във водите на река Дунав. Предишното върхово постижение е от миналата година, когато екземплярът заковава кантара на 122 килограма.

Рекордната риба е уловена в последния ден на 2018 година, но едва сега успехът на двамата рибари става публично достояние. Те признават, че досега само са слушали преувеличени истории за огромни улови, но вече имат истинска, която могат да разказват на по-младите въдичари.

Милев дава и няколко съвета за риболов в реката по северната ни граница. По негови думи в Дунав има много сом, докато есетровите риби са поизчезнали. Където е по-дълбоко, покрай островите, може да се хване по-едра риба. Където е плитко и има пясъци, там риба няма и е по-дребна.

Реклама
Реклама
Реклама