Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7233322 www.bgdnes.bg

Сиси пребори шефа на пандизите

Осъден за четири убийства се връща в централния затвор

Станислав Ангелов неправомерно е преместен в пазарджишка килия, заключи съдът

Сиси пребори шефа на Главна дирекция "Изпълнене на наказанията" Васил Миладинов, научи "България Днес".

Реклама

Станислав Ангелов, изтърпяващ 30-годишна присъда за четири убийства в Софийския централен затвор (СЦЗ), събори в съда заповедта на Миладинов, с която бе преместен да излежава наказанието си в мрачния пандиз в Пазарджик.

Ангелов е приведен в затвора в областния град на 2 май 2018, без да се шуми. Мотивът според главен надзирател в СЦЗ е подстрекаване към бунт на останалите лишени от свобода заради неработеща лавка в пандиза в столицата. Той подстрекавал пандизчиите да не взимат предоставяната им храна от затворническата столова.

Заради преместването Сиси завежда дело срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в Административния съд в Пазарджик. Процесът гледа председателят, съдия Мариана Шотева. На 12 декември тя отменя заповедта на шефа на ГДИН, а решението на съда е окончателно. Съдът е категоричен, че не е имало никакви предпоставки за преместването на Сиси в Пазарджик.

"Жалбоподателят е с определена програма за ресоциализация която изпълнява стриктно, няма конфликти нито с лишените от свобода, нито с някой от служителите на затвора. Обстоятелството, че на 27 януари 2018 г. са обявили – той и още 25 други лишени от свобода, гражданско неподчинение, не означава, че е заплашена сигурността в затвора. Това гражданско неподчинение се е изразявало в предоставяне на 26 броя декларации с искане за среща с министъра на правосъдието и е било свързано с неработеща лавка", се казва в мотивите към решението на съда.

Сега от главната затворническа дирекция трябва да върнат Станислав Ангелов в Софийския централен затвор. Той вече е подал жалба срещу главен надзирател в СЦЗ до главния прокурор, омбудсмана и председателя на Административния съд в Пазарджик, по чиито показания най-вече Сиси се озова в затвора в Пазарджик.

"Подавам този сигнал и се надявам да го проверите, защото този държавен служител си позволи да излъже под клетва пред съда", пише Ангелов.

Реклама

Пълна подкрепа Сиси получава от пастор Иводор Ковачев, председател на фондация "Мисия Спасение".

В официално писмо до Административния съд духовникът пише дословно: "В момента, в който започна видимо заздравяване във взаимоотношенията между него и дъщеря му, той беше преместен в друг затвор, според мен неправомерно и отдалечен от семейството му. От това пострада най-много неговата дъщеря, за която това беше почти разрушително".

Мачкат ме!

"Има нещо, наподобяващо тоалетна, няма топла вода и се къпем с вода от кофи, подгряна с бързовар. Подът е дървен и изгнил. Просто бях слушал за тук, но трябва да се види, не може да се опише."

Това пише Сиси в статия, публикувана в сайта на "Българско затворническо сдружение".

И още. "Това е всеобща тайна, която ГДИН и министерството знаят по-добре от нас, но я подкрепят. Та нали те режисират сценария. Те се грижат да се мачкат хора като нас. Важното е да нямам контакт със семейството и да има поне 10 човека в стая", категоричен е Ангелов и допълва, че няма стая за адвокат и всеки лишен от свобода може да осъди затвора в Пазарджик заради мизерните условия, парите за което плащат данъкоплатците.

Реклама
Реклама
Реклама