Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7238460 www.bgdnes.bg

В хоро прерасна протестът на превозвачите ни

Министри и евродепутати надянаха жълти жилетки срещу пакета "Макрон"

В хоро прерасна протестът на превозвачите ни в Брюксел, след като транспортната комисия на Европарламента първоначално ги поряза, а после - помилва. Евродепутатите гласуваха пакета "Макрон", който предизвика бунтове и протести в няколко държави от съюза, и отхвърли два от трите доклада по темата.

Първоначалните текстове предвиждаха шофьорите на ТИР да не могат да спят в кабините, а задължително да наемат хотел. Освен това те трябваше да се завръщат у дома най-малко на всеки четири седмици и да получават командировъчни според стандартите на страната, в която се намират по време на курсовете си. "Темите, свързани с командировъчните и седмичната почивка в кабината не са приети, отхвърлени са", обяви пред протестиращите български превозвачи вчера в Брюксел транспортният министър Росен Желязков.

Реклама

За протест пред сградата на Европарламента отпътуваха над 600 души от бранша, сред които имаше министри, депутати и евродепутати, които надянаха жълти жилетки. Те излязоха на улицата срещу мерките на френския президент Еманюел Макрон. У нас пред посолството на Франция пък от ВМРО организираха флашмоб-протест. Против новите правила за бизнеса са България, Румъния, Литва, Полша и Унгария. България се закани да сезира съда на ЕС, ако пакетът се приеме, тъй като според българските превозвачи новите изисквания щели да съсипят бизнеса им, като ги направят неконкурентоспособни.

След щастливата развръзка обаче вчера превозвачите се хванаха на хоро пред сградата на Европарламента, въпреки че се очаква окончателното решение как да се действа занапред да вземат координаторите на основните европартии в Брюксел.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама