Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7238885 www.bgdnes.bg

Нова ромска вълна залива Пловдив

Нова ромска вълна започва да залива Пловдив. Към сезонните номади, които всяка зима идват в махалите на областния град заради трудния живот по селата в студените месеци, сега се присъединяват и бегълците от Войводиново. Четири семейства от тамошната махала вече са намерили убежище в "Столипиново".

Фамилиите побегнаха заради етническото напрежение в селото, породено от боя между българи и роми, в който братята Борис и Асен Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов. Очаква се днес на мирна демонстрация във Войводиново да се съберат десетки колеги на Димов от 68-а бригада Специални сили.

Реклама

Ромите твърдят, че се страхуват, и масово напускат махалата, в която вече започна и разчистването на незаконни къщи.

"Няма живот във Войводиново, ще станем на курбан заедно с малките", казва пред сайта "Марица" 40-годишната Величка Асенова. Жената напуснала къщата си заедно с четирите си деца и двете внучета. Незаконният дом на циганката в селото вече е съборен и няма къде да се върне. Няма мъж, най-малкото внуче на 1 г. е с тежко заболяване.

И пловдивското гето през зимата обаче се пука по шевовете и няма място за бегълците. По това време тук са си много от гурбетчиите, които през лятото ходят на сезонна работа в Европа. В къщата, където роднини приютили Величка, са четири семейства с по 4-5 деца, а се чакат още 7-8 души.

Междувременно в пловдивското гето се върти нов бизнес - продажба на незаконни жилищни постройки, за които рано или късно също предстои събаряне. Цената е между 500 и 600 лева, и то преди пазарлъка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама