Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7240613 www.bgdnes.bg

Гърция, НАТО и ЕС поздравиха Заев за смяната на името на Македония

 

"Премиерът поздрави г-н Заев за благополучното завършване на процеса за изменение на конституцията на бившата Югославска република Македония", се казва в изявление на пресслужбата на Ципрас, предава БТА.

Гърция блокираше процеса на присъединяване на Македония към ЕС и НАТО заради използването на това име, което според Атина създава възможност за допускане, че Скопие има териториални претенции към едноименната гръцка провинция.

Реклама

Решението на македонския парламент за смяна на името бе приветствано и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан.

"НАТО силно подкрепя пълното прилагане на споразумението (с Гърция за смяна на името). Това е важен принос за стабилността и благоденствието на региона", написа Столтенберг в Туитър.

"Най-искрени поздравления на политиците и гражданите на бъдещата Северна Македония за парламентарния вот за промени в конституцията. Надявам се това историческо решение да породи положителна динамика за помирение в целия регион на Западните Балкани", заяви Хан.

Решението бе прието с 81 от 120 гласа. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, която беше против споразумението с Гърция, бойкотира гласуването и поиска предсрочни избори.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама