Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7241001 www.bgdnes.bg

Величко Скорчев спасил самоубиец

Бащата на сутрешните блокове почина на 81 години

На 81 години вчера ни напусна един от доайените на българската журналистика – Величко Скорчев. Той бе наричан "бащата на сутрешните блокове". Легендарният журналист е завършил археология. В БНТ работи 25 години, още 10 посвещава отново на телевизията. "България Днес" говори с журналиста последно миналата година.

"За 25 години в БНТ преживях всичко. Най-голямата ми гордост е, че създадох първия сутрешен блок в българския ефир – "Добър ви ден", каза тогава Скорчев. Концепцията била на журналиста Кеворк Кеворкян. "Когато тръгна предаването, всички масово се поздравяваха с "Добър ви ден", допълни още журналистът. През всички тези години има един ден, който остава дълбоко в съзнанието на водещия – 18 септември 1990 г., когато тръгва предаването. Ето какво разказа той: "Прибрах се вкъщи след снимките в студиото и ми звънна непознат мъж по телефона. Представи се за Иван Стефанов, на 35 години, от София. Скоро бил лежал в болница, където трябвало да му ампутират и двата крака. Искал след това да се самоубие, защото без два крака щял да бъде непотребен никому. Но очаквайки да влезе в операционната зала, ме гледал по телевизията в "Добър ви ден". "Вие ми вдъхнахте позитивизъм. Атмосферата на предаването ме спаси. Живея заради вас!", ми каза. Разплаках се. Сега, като си спомням, пак преживявам историята и отново ми се насълзяват очите. Това трябва да е мисията на всеки журналист – да спаси човешки живот, а може би и едно семейство. Днес трябва да е същото – предаванията да са позитивни, а не политически. Най-лесно е да поканиш в студиото някой политик. През 90-те, когато започна "Добър ви ден", също беше актуално предвид политическата обстановка в страната. Но ние не го правихме. Никъде по света в сутрешните блокове не говорят за политика", сподели Скорчев.

Реклама

До последно големият журналист не се отказа от цигарата и водката с кола. Това бяха последните му удоволствия, дори след като смени клапата на сърцето си. Скорчев живееше с мизерната пенсия от 250 лева и твърдеше, че ако не са синът му и дъщерята, едва ли ще оцелее толкова дълго. "Но пък то какво му трябва на човек – любовта на близките, на колегите, не ме забравиха", радваше се журналистът.

Величко Скорчев е роден в Карнобат. Завършил е история и археология. В началото на кариерата си е бил даскал. След дипломирането го изпратили по разпределение в Подкова. Там е преподавал на бавноразвиващи се деца. "После работих в Инвестиционна банка и пет години във вестник "Икономически живот". Удаваше ми се писането и така станах журналист", разказва славният тв водещ. С новини Скорчев се занимавал цели 25 години. В БНТ се издига до заместник главен редактор на "Международна политика".

Редакцията изказва съболезнования на семейството.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама