Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7242487 www.bgdnes.bg

Опасно селфи изгори дете

Продължава екстремната мода за снимки върху влакове

С 56% изгаряния е, има опасност за живота му

Опасно селфи изгори 14-годишно момче и го прати в болница с опасност за живота.

Екстремната мода да се правят снимки върху влакове и електрически стълбове продължава и тийнейджъри получават сериозни наранявания. Вече има няколко жертви през годините (виж карето).

Пострадалият Божидар и двама негови приятели тръгват по линията от Стара Загора към село Калитиново в търсене на най-опасното място за селфи, с което да впечатлят съучениците си. В един момент 14-годишното момче се качва върху вагон-цистерна и се случва нещо ужасяващо. Волтова дъга го удря и обгорява тялото му, а от удара тийнейджърът изхвърча и пада на земята. Приятелите му са в шок, но започват да викат за помощ. От селото ги чуват и започват действията по спасяването на живота на момчето.

Реклама

Официалните данни сочат, че сигнал за инцидента е получен на телефон 112 малко след 17 ч. на 12 януари. Божидар веднага е транспортиран в болницата в Стара Загора, а няколко часа по-късно е закаран в Клиниката по изгаряния в Пловдив. Информацията от лечебното заведение е тревожна - момчето е с 56% изгаряния, в шоково състояние, на апаратна вентилация. Има опасност за живота му.

Следващите две-три денонощия са критични за детето, информират от клиниката и се надяват Божидар да се пребори за живота си.

Момчето живее с баба си в старозагорския квартал "Зора", а родителите му работят в чужбина. Ученик е в Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" и изучава народно пеене.

Експерти коментират, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6000 градуса, а въздухът става на плазма. Разстояние от 2 метра и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота, като кой е моментът, в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата.

Заради зачестилите инциденти БДЖ започна кампания с брошури и клипове срещу опитите за селфита по влаковете.

Жертвите растат

6 деца са загинали само за две години при опити за опасни селфита и последващ токов удар, сочи статистиката, публикувана през 2017 г. Впоследствие бройката им се увеличава, тъй като инцидентите продължават да се случват.

Последният трагичен случай е от октомври миналата година. 12-годишно момче от пазарджишкото село Алеко Константиново изгуби живота си. Група деца играят в близост до електрически стълб с високо напрежение. Едно от тях решава да се покатери по металната конструкция, но в горната й част е поразено от волтова дъга и загива. Същия месец 8-годишно момче също беше поразено от волтова дъга, но за щастие оцеля.

Реклама
Реклама
Реклама