Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7243747 www.bgdnes.bg

Братът на покойната Дочка - Иван Гецов: Сестра ми умираше, а докторът замина на мач в Италия

Джипито е търговец на човешки души, ще го съдим, заканват се роднини

"Сестра ми умираше, а личният й лекар замина за Италия да гледа мач от Шампионска лига. Ще го съдя!" С тази закана към "България Днес" се обърна Иван Гецов, съсипан от смъртта на своята роднина, 63-годишната Дочка от село Казловец, община Свищов.

Трагедията в семейството започва на 20 ноември м.г. Тогава възрастната жена храни кокошките, които отглежда в скромния си имот в селото. В двора й прилошава и пада. С огромни усилия успява да пропълзи до къщата си и да се обади по телефона на своя син Йордан. Той живее във Велико Търново. На 21 ноември синът се прибира и заварва Дочка да лежи безпомощна, със страшни болки в коленете и дясното рамо. Йордан тръгва към съседното с. Овча могила, където в този ден се намира личният лекар д-р Асен Йорданов Асенов.

Реклама

"Майка ми не е добре, паднала е", казва Йордан на доктора.

"Не мога, имам работа", отговаря лекарят. Синът на Дочка му припомня, че тя е 100% инвалид и той трябва да й окаже помощ, но докторът отново отказва.

"След като се прибрах при майка ми, й обясних, че лекарят няма да дойде, тя каза, че може да й е обиден. Тя получава лекарства по здравна книжка, които Йорданов й изписва и доставя като дистрибутор, но аз й ги купувам от аптека във Велико Търново", твърди Йордан Цанов.

На 22 ноември жената е посетена от медицинска сестра пенсионерка Еленка Ангелова, която мери кръвното й.

На 23 ноември Дочка се чувства по-добре, слиза до кухнята да закусва, но й прилошава. Казва, че я болят краката и главата. Синът й Йордан отново прави опит да намери д-р Йорданов, който отново преглежда в с. Овча могила. На място открива само акушерка. Докторът е открит по-късно от брата на Дочка Иван Гецов, но отказва да направи домашно посещение.

"Я изчезвай бе, ти ли ще ми казваш къде да ходя, виж колко хора ме чакат", отсича медикът.

Роднините звънят на спешния номер 112. Около 15,00 часа на място пристига екип на Бърза помощ. Лекар измерва кръвното налягане на жената, а апаратът показва стойности 180/ 100. На Дочка е бита инжекция и е инструктирана да си пие лекарствата.

Реклама

"Около 16,00 ч. дойде прежълтял доктор Йорданов", разказва братът на Дочка - Иван Гецов.

"Докторе, не съм добре, краката и ръцете ми са студени", оплаква се болната на джипито.

"Много съм зает", отговаря лекарят, който се грижи за близо 3000 пациенти в двете съседни села Козловец и Овча могила.

Доктор Йорданов също мери кръвното на Дочка, което се е понижило от инжекцията, бита й от спешния екип. Апаратът отчита вече стойности 160/90.

"Джипито каза да продължава да си пие лекарствата за кръвно. Едни хапчета за оросяване на мозъка изписа, каза да мажем наранените й колене с риванол. Похвали се, че до 30.11 е в чужбина. Щял да ходи на вълнуващия мач "Рома“ - „Реал Мадрид", заминавал в Италия да гледа Шампионска лига. Това го вълнуваше повече от състоянието на сестра ми", обяснява възмутен Иван Гецов.

В събота, 24 ноември, състоянието на Дочка се влошава. Спира да се храни, не може да говори. Роднините й викат частна линейка и жената е транспортирана във великотърновска болница. Изследванията показват, че падането й на 20 ноември в двора е причинено от мозъчен инсулт. Ударът се повтаря 3 дни по-късно. Лекарите полагат всички възможни усилия да стабилизират пациентката, но тя изпада в будна кома. На 4 декември жената е изписана. Настанена е в хоспис в Левски, където издъхва два дни по-късно.

"Ако лекарят беше реагирал навреме, това нямаше да се случи. Много пъти се случва да му се звъни по телефона и той да не отговаря", категоричен е Иван Гецов. Мъжът заедно със сина на покойната Дочка Йордан се заканват да съдят виновния.

"Подали сме жалба до министерство на здравеопазването, главния прокурор Сотир Цацаров и Окръжна прокуратура. Търговец на човешки души е доктор Йорданов, ще го съдим", категорични са роднините.

Д-р Йорданов: Не беше спешен случай

"Дочка бе един от най-обгрижваните ми пациенти. Бе толкова доволна от мен, че написа благодарствено писмо в свищовски вестник. Преди да отида аз у тях, е ходила линейка. Как може спешните медици и аз да не открием, че има инсулт? Направила е хипертонична криза, мерено е кръвното, давани са лекарства. Не е била спешен случай. Аз предложих да я закарат в болница на 23 ноември, но те тогава отказаха“, твърди д-р Йорданов пред в. "Борба". За пътуването си до Италия медикът е категоричен, че е бил в отпуск и е имал заместник.

Д-р Асен Йорданов Асенов бе потърсен от репортер на вестника по мобилния му телефон, но до приключването на редакционния брой, не бе открит за коментар.

Реклама
Реклама
Реклама