Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7243763 www.bgdnes.bg

Време е за Гришо!

Димитров изглежда прероден в навечерието на "Australian Open"

Григор Димитров изглеждаше прероден в първите мачове от новия сезон. Българинът достигна до четвъртфинала на турнира в Бризбън (Авл) и отстъпи на японеца Кей Нишикори (5:7, 5:7) след много равностоен сблъсък. Преди това се справи с Йошихито Нишиока (Яп) и Джон Милмън (Авл).

За последно хасковлията беше печелил два поредни мача през август на турнира от сериите Мастърс в Синсинати. Българинът не скри своето разочарование и потърси помощ от легендарния Андре Агаси. Американецът се зае лично с психологическта настройка на Димитров. Двамата ще работят по време на целия турнир в Мелбърн заедно с титулярния наставник на българина - Дани Валверду.

Реклама

Гришо започва битката срещу стар познайник - Янко Типсаревич. 34-годишният сърбин е достигал до осмото място в световната ранглиста, но е играл най-много в IV кръг от Откритото първенство на Австралия. Типсаревич се завръща след 17 месеца отсъствие заради контузия.

"Не трябва да го подценява - сподели дългогодишният национал и съотборник на Гришо Ивайло Трайков. - Добър играч, който се завърна с демонстративен мач. Григор се представи добре в Бризбън. Има нужда от убедителна победа, 3:0 или 3:1, за да съхрани сили. Типсаревич дълго време не е играл във формат 3 от 5 и това вероятно ще му се отрази."

Първият по-сериозен противник на българина ще бъде Джон Иснър. Ако всичко върви според очакванията, американският гигант ще срещне Гришо в III кръг.

"Неприятно е, че ще играе с него. Дано ретурът на Григор работи срещу тежкия сервис - допълни Ивайло Трайков. - Иснър е способен да победи всеки, ако има ден."

Димитров може да загуби шест позиции в световната ранглиста, ако не се представи успешно в Мелбърн. През миналия сезон той спечели 360 точки за достигането до четвъртфинала. Това беше единият от двата турнира през 2018 г., в които записа четири победи.

"Не виждам да има напрежение при Григор, защото той вече свикна да губи точки. Личи си, че е по-спокоен на корта", обясни Ивайло Трайков.

Реклама

За пръв път от 35 години България няма да има представителка в женската основна схема на Откритото първенство на Австралия. Виктория Томова, Сесил Каратанчева и Елица Костова отпаднаха още в I кръг на квалификациите.

"Вики направи оспорван мач срещу Варвара Лепченко, но малко не й стигна - сподели треньорът на Томова Михаил Кънев. - Нейната съперничка дълги години е в Топ 100. Била е 19-а в света. Вики ще остане в Австралия за още два турнира, които са с по-малък награден фонд."

Без наши при юношите

България няма да има представител и в турнирите при юношите. Адриан Андреев оттегли своята заявка.

"Планираше да отиде и да участва в 3-4 турнира при мъжете от веригата на ITF - обясни треньорът на Андреев Ивайло Трайков. - След промените в тенис календара състезанията отпаднаха. Той реши, че няма смисъл да пътува само за Откритото първенство. Сега ще участва на три турнира от фиучърс веригата в САЩ, а след това го очаква "София Оупън"."

Реклама
Реклама
Реклама