Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7245430 www.bgdnes.bg

Дъщеря държи майка си като затворник

Къщата на ужасите в село Росно 

Баба Марийка е пребивана и тормозена, получавала по филийка хляб на ден

Затворник на собствената си дъщеря в продължение на месеци е 85-годишната баба Марийка!

Тя е открита в къща на ужасите във великотърновското село Росно, където е държана гладна, стояла е на минусови температури и е нямала никакъв досег с външния свят.

Страховитата история зад стените на къщата лъсват, когато на 30 декември м.г. насилницата Снежина (56 г.) умира от рак на черния дроб. За издаването на смъртен акт е необходим близък човек и кметската наместничка Пенка Конакчиева отива в къщата. Води и полицаи със себе си, защото къщата е заключена. Там се натъква на нещо страшно.

Реклама

"Потресена съм от гледката, която видях – бабата права до масата, яде филия хляб и пие вода от кофичка от мляко. Измръзнала, а в стаята много студено, защото печката е незапалена. Понякога е получавала бульон от сварени кокали, които са били давани на котките. Когато я открих, температурата в Росно беше -20 градуса. Цялото село сме възмутени от ужаса, никой от нас не е предполагал, че се случва такава страхотия. Бабата започна да ми се моли да я вземем и да й намерим дом. Не иска да стои повече там. Голям тормоз е имала. Дъщеря й я била", разказа пред "България Днес" Конакчиева. Тя уточнява, че къщата се намира в покрайнините на селото и затова никой не е чул виковете на затворничката.

Полицаите отвеждат възрастната жена, която в момента е настанена в болницата във Велико Търново. Лекарите установяват, че тя има измръзвания на пръстите на краката и петите. Но са оптимисти, че Марийка Станчева ще се възстанови и здравословните й проблеми не са фатални. Няма да се наложи ампутация на пръсти.

Местната власт и полицията разплитат зловещата история от последните месеци. Поредицата от лоши събития започва, когато Снежина моли майка си да се премести от Пловдив в Росно, тъй като 34-годишният й внук Иван имал здравословни проблеми и им трябвала финансова помощ. И тогава започва тормозът. Дъщерята принуждава Марийка да продаде всичките си имоти – жилище в Пловдив и земеделските земи. Заключва я в къщата на ужасите, взема й личната карта и дебитната, по която е превеждана пенсията.

"Никога не оставяйте майките си, дори и на чужд човек. Помагайте. Ако не беше властта и полицията, щях да умра. Аз се бях отказала. Сама си говорих...", едва успява да промълви баба Марийка. Тя не таи лоши чувства към внука си, тъй като той тайно й помагал да оцелява. Той не може да се грижи за нея, тъй като е безработен и не се задържа дълго време на едно място.

Община Златарица се заема да намери дом на 85-годишната жена, тъй като тя не иска да се връща в къщата в Росно. След намесата на кмета Пенчо Чанев и разпореждане от Агенцията за социално подпомагане в София веднага беше издадена заповед за приоритетно настаняване на възрастната жена след приключване на болничното й лечение. Марийка Станчева се явява надлимитна, което означава, че държавата няма да даде пари на старческия дом в Златарица за нейната издръжка.

Фрицъл изнасилва детето си 24 години

Австриецът Йозеф Фрицъл държи под ключ и изнасилва в продължение на 24 години дъщеря си. Елизабет е подлагана на сексуален тормоз от баща си, откакто била 11-годишна. През август 1984 г. той я примамил в мазето, след което й сложил белезници и я заключил. Момичето е било изнасилено над 3000 пъти и ражда 7 деца от него. Фрицъл беше осъден на доживотен затвор.

Не по-малко драматична е историята на Наташа Кампуш, отново в Австрия. На 10-годишна възраст тя е отвлечена от психичноболния Волфганг Приклопил, който я държи в плен в подземие в продължение на 8 години. След бягството й Приклопил се самоуби.

Реклама
Реклама
Реклама