Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7245475 www.bgdnes.bg

Авер на Боевски спасява имането си

КОНПИ изгаря с над 30 бона

Соченият за сводник Валери Попов чака решение на втора инстанция

Соченият за сводник и бивш бизнес партньор на Гълъбин Боевски Валери Попов засега спасява имущество за близо 300 бона, научи "България Днес". Попов е сочен от разследващите за тартор на сутеньорската банда, пласирала проститутки в бара на хотел "Шератон", но спецсъдът ги оправдава. След като е погнат от прокуратурата, срещу Попов е заведен иск от комисията за незаконно имущество (КОНПИ) за отнемане на имущество на стойност 286 234 лв.

Окръжният съд в Благоевград отхвърля иска, а в момента се чака решение на втора инстанция, потвърдиха за вестника от Софийския апелативен съд. В иска са описани пари и имоти, които според комисията са от незаконна дейност. Сред описаните авоари са 40 бона, придобити от продажба на фирмени дялове, покупко-продажба на недвижими имоти, както и пристрояване на масивна двуетажна сграда.

Реклама

Засечени са и парични трансфери в размер на около 60 бона, продажба на лек автомобил "Тойота" за 10 хил. лева и кредит от 7 хил. лева, които според КОНПИ са свързани с узаконяване на търговията с плът. Магистратите отхвърлят иска като неоснователен, а комисията е осъдена да плати 30 хиляди лева - 18 бона за адвокатски хонорар, 2 бона за вещи лица и експертизи и над 11 хиляди лева държавна такса.

Съдебният акт излиза три месеца след като Попов и компания са оправдани за бардака "Скандал" през май 2017 г. Всеки момент се чака решението на втора инстанция по делото за конфискация, а в същото време процесът срещу Попов и аверите му също е на поправителен пред апелативния спецсъд. По време на разпоредителното заседание преди месец апелативните магистрати изискаха материалите от делото за отнемане на имущество - решението за отхвърляне на иска и всички протоколи от заседанията на горната инстанция.

Спецпрокуратурата се запъна и протестира оправдателната присъда на Валери Попов, Цветан Тиманов, Георги Андреев, Стефан Марев и Гергана Лазарова. В мотивите си съдия Елена Попова се мотивира, че няма доказателства за съществуването на организирана банда, не е ясно Попов какви нареждания е давал, освен това никой от участниците не съзнавал, че принадлежи към престъпна групировка. Оказа се, че и СРС-тата, с които е подслушвана бандата, са незаконни, защото са издадени от друг съд. Есемесите с различни суми, разменяни между подсъдимите, магистратите приемат, че са за разпределяне процентите от консумацията на алкохол.

Жриците разказали, че клиентите на заведението само релаксирали в специалните помещения като стая с джакузи, и отричат там да се е правил секс. Показанията на проститутките също оневиняват замесените в схемата. Според прокуратурата те са объркани и затова се налагат нови разпити за изясняване на ситуацията. Държавното обвинение поиска справка за всички служители в "Скандал ВИП", за да се провери кой не е давал показания до момента и да бъде привикан пред Темида. Призовка трябва да получи Ива Иванова, която е била управител на фирмата между 2011 и 2013 г.

Според обвинението Попов държал тузарския бар, а Гергана Лазарова била барман и управител. Тиманов бил салонен управител, Андреев - шеф на бара с питиетата, а на Марев била поверена охраната. Собственикът сключвал трудови договори с момичета със задачата да танцуват на пилон, но неофициално те обслужвали загорелите клиенти. Предлаганите услуги били в четири категории - питейна компания, частни танци на закътано със завеси сепаре, компания в джакузи или в хотелска стая. Първоначалната тарифа била 200 евро, но за по-продължителни сеанси се правела отстъпка, сочи прокуратурата.

Призовават Гълъбин на разпит

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е издирван от призовкари, за да се яви като свидетел по делото за бардака. По необясними причини той не е привикан на първа инстанция да даде показания като собственик и управител на фирмата, наела бара за разврат.

Едва сега на втора инстанция съдиите ще опитат да поправят тази грешка. Не е ясно дали щангистът, който бе осъден в Бразилия заради трафик на 9 кила кокаин, ще бъде открит. Според местните той е изчезнал от родния си град Кнежа преди повече от година.

Реклама
Реклама
Реклама