Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7245519 www.bgdnes.bg

Миниприсъда очаква убиецът на баба Петра

Заради самопризнания и съдействие

Димитър остава без обвинение за нападението над друга самотно живееща старица

С минимална присъда се измъква младият ром Димитър, който изнасили и уби 70-годишната баба Петра Станева от Бяла черква, научи "България Днес".

Реклама

Зверството се разиграва навръх Никулден миналата година. Вкочаненото тяло на самотно живеещата жена е открито обляно в кръв с разкъсани дрехи в двора на къщата й два дни след убийството.

18-годишният младеж е признал за стореното от него. Активно съдейства и на разследващите, които са ангажирани да съберат доказателства по случая, за да влезе делото в съда. Ако бъде признат за виновен, Димитър Георгиев може да отнесе присъда от 10 до 20 години затвор. Заради направените самопризнания и ако бъде поискан съкратен процес, наказанието, което ще му бъде наложено, вероятно ще е под минимума, коментира юрист.

"Младежът е направил пълни самопризнания, съдейства на колегите. Назначени са ДНК експертизи, които ще покажат дали намереният биологичен материал по жертвата съвпада с този на предполагаемия убиец, извършват се следствени действия по случая", разкри прокурор Катерина Лещакова.

Говорителката на Окръжна прокуратура - Велико Търново, обясни, че Димитър ще отговаря пред Темида за изнасилването и убийството на Петра Стоева. Младежът няма да получи други обвинения, въпреки че след като бе открит трупът на възрастната жена, нейна комшийка разказа, че в същата нощ е била нападната от неадекватния младеж и като по чудо се спасява от лапите му.

"Не са събрани доказателства за нападението над другата жена", обяснява Лещакова.

Разследващите не могат да кажат със сигурност и дали Димитър е бил пиян и дрогиран по време на престъплението, тъй като трупът на Петрана е открит два дни след убийството й. Тогава е задържан и предполагаемият убиец. 48 часа след престъплението е трудно да бъде направено достоверно изследване за употребата на опиати и алкохол.

Реклама

Вечерта на 6 декември младежът се събира с приятели по повод Никулден. Полива обилно с алкохол празника и по думите на свидетели не за пръв път употребява и наркотици.

"Те бяха на имен ден до 11 часа. Той се напи! Беше наркоман, лошо момче беше Димитър. Пушеше трева и употребяваше амфетамин. Заради това се случи инцидентът, той нямаше пари, не работеше никъде", разказва съсед на баба Петра.

Малко преди полунощ Димитър си тръгва от купона. Вместо да се прибере у дома, той решава да се промъкне в имота на самотно живеещата старица Петра Стоева, за да задоволи сексуалния си нагон. Младият ром добре познавал бабата, знаел, че децата й са в чужбина. Димитър опитва да се промъкне тихо в дома на бабата, но тя го чува и излиза на двора да провери какво става. От тъмнината изскача разгоненият младеж и се нахвърля върху старицата. Събаря я на земята с няколко удара с юмрук в лицето. За да не вика и да не се съпротивлява, притиска силно с ръка устата и носа на възрастната жена, докато се гаври с нея. Баба Петра не успява да поеме дори глътка въздух и се задушава. Насилникът зарязва безжизненото й тяло да лежи в двора на къщата.

Полуделият от сексуален нагон Димитър обаче не бил готов да се прибере у дома. Той влиза в къщата и на баба Гина.

"Влезе и седна на кревата до мен, аз заспах и той ме събуди, аз мисля, че е внукът. И почна да ми дърпа дрехите, да ме целува и аз почнах да викам: "Какво правиш, бе" и ме окървави, пълна бях с кръв! Виж устната какво ми направи! След това избяга, сигурно се уплаши от кръвта", разказва самотно живеещата баба Гина, която се спасява като по чудо.

Тялото на Петра Стоева е открито в събота сутринта от комшийка, която имала ключ от къщата на 70-годишната баба. Незабавно е подаден сигнал на спешния номер 112.

За часове е разкрит и задържан извършителят на престъплението. 18-годишното момче е неизвестно до момента на полицията. Димитър не учел и не работел. Живеел в Бяла черква с баща си, а майка му и брат му били в чужбина. Според прокуратурата мотивът му е изцяло сексуален.

Реклама
Реклама
Реклама