Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7246829 www.bgdnes.bg

"Гардиън": Съкрушителен удар по авторитета на Мей след вота за Брекзит

Категоричното и решително отхвърляне от депутатите на договореното от Тереза Мей споразумение за напускане на Европейския съюз е съкрушителен удар по авторитета на министър-председателката, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Тя прекара две години в договаряне на сделка, която по същината си е обратното на това, което Мей заяви публично, че иска. Великобритания напуска ЕС след седмици, а Мей ръководи кабинет, който е безнадеждно разцепен, разкъсвана от разногласия партия и дълбоко разделена страна.

Реклама

Мей избра да започне преговорите за Брекзит не с Европейския съюз, а със собствените си хардлайнери. Червените линии, които постави след това, й попречиха да постигне сделка, която да обедини разединената й партия, камо ли да намери подкрепа сред политическите си опоненти. При сегашните обстоятелства няма парламентарно мнозинство за никаква алтернатива на сделката за Брекзит. Това може да доведе до катастрофалния сценарий Великобритания да се откъсне от ЕС без споразумение, добавя в редакционна статия левоцентристкият "Гардиън".

Провалът на плана на Мей всъщност можеше да се предскаже още от лятото на миналата година. Вълната от оставки на министри трябваше да й подскаже какво предстои. Но Мей редовно тълкува ситуацията погрешно. Не успя да вникне в избирателните нагласи на изборите през 2017 г., извади си погрешни заключения за ЕС, не разчете посланията на собствения си кабинет на срещата в Чекърс и очевидно изтълкува много погрешно парламента, пише десноцентристкият в. "Дейли телеграф".

Великобритания сега действително се намира на неизследвана територия. Две години и половина след референдума за членството в ЕС и малко повече от 70 дни до момента, в който Обединеното кралство е поело ангажимент да напусне ЕС, парламентът отхвърли единствения документ, който щеше да позволи Брекзит в условия на ред. При нормални обстоятелства всеки премиер, понесъл такова унижение по ключов политически въпрос, щеше незабавно да предложи оставката си или да свика избори. Само че сега обстоятелствата не са нормални, пише в "Таймс".

Срещу правителството на Тереза Мей днес ще има вот на недоверие, което то неизбежно ще спечели, тъй като нито собствените й депутати, нито Демократичната юнионистка партия са готови да поемат риска за избиране на ляво правителство начело с Джереми Корбин. Така че на власт ще остане министър-председател, който очевидно няма вече доверието на кабинета, на партията си и на парламента.

Страната е изправена пред криза и не е ясно дали Мей е част от проблема или част от решението. Тя имаше в ръката си слаби карти, но освен това ги изигра изключително лошо. Начинът и на водене на преговорите за Брекзит бе белязан от лоши решения, обърквания, увъртания и неуместна партизанщина.

Ако иска да остане в историята като нещо повече от злополучен премиер, хвърлил страната си в хаос и прокарал път за правителство начело с Корбин, Мей трябва да направи компромиси, за да осигури прокарване на сделката си под някаква форма. Това значи да бъде готова да приеме мерки, които преди отхвърляше, включително да бъде отворена към постоянен митнически съюз или към идеята да призове гласоподавателите да подкрепят сделката й във втори референдум, колкото и непривлекателно да изглежда това в момента, пише "Таймс".

Реклама
Реклама
Реклама