Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7247545 www.bgdnes.bg

Филм за Кристо ще открие "София филм фест"

"Да ходиш по вода" на Андрей Паунов ще видим в НДК на 7 март

"Да ходиш по вода" на Андрей Паунов ще бъде показан на 7 март в зала 1 на НДК.

Филмът на Андрей Паунов е представен за първи път на фестивала в Локарно и представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. След това той жъне успех и на Международния фестивал в Торонто.

За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Явашев решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години - "Плаващите кейове". Кристо заедно със съпругата си е автор на множество неповторими художествени проекти като "Опакования Понт Ньоф", Париж, 1975-85; "Опакования Райхстаг", Берлин, 1977-95; "Бягащата ограда", Калифорния 1972-76; "Портите", Сентрал Парк, Ню Йорк, 1979-2005; "Чадърите", Япония и Калифорния, 1984-91; "Заградените острови", Флорида, 1980-83; Лондонската Мастаба 2016-18.

Реклама

"Това е прекрасен портрет на чудесната лудост, предизвикана от изкуството - страстта, посвещението, главоболието, проблясъците на вдъхновение", написа по повод представянето на филма в Торонто журналистът Пат Мюлен.

"Включих се в прокта към края на "Плаващите кейове". Имаше около 10 екипи, които следваха Кристо в различиннте периоди от инсталацията", разказа режисьорът Андерй Паунов. И добави: "Някои снимаха от въздуха, други просто ходеха след него, а имаше и подводни камери - много кадри не попаднаха във филма. Имаше толкова много материал, че ми отне три месеца по десет часа на ден, всеки ден да отсявам излишното. Нямаше предварвителна концепция или обща насока, в която екипите са снимали. С асистентите ми гледахме заедно, обменяхме файлове, откривахме какво е записано. За щастие, живеем в дигитална ера и имаше дни, вкоито камерата е снимала, снимала....Измежду тези материали имаше брилянтни малки парченца, където можеш да видиш Кристо и всичките връзки със семейството му, които стоят зад проекта. Така започнахме да сглобяваме пъзела". Режисьорът показва кейовете така, като хората не са ги виждали в стотиците кадри в инстаграм, в онлайн медиите и телевизията. Търсил е да покаже "не нещото, а човека". Кристо държи инсталациите му да бъдат заснети, но признава, че никога не гледа материала - защото "аз преживявам проекта, наслаждавам му се с всичкото страдание, той е част от моя живот".

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат в цял свят със своите документални филми. Дебютната му творба "Георги и пеперудите" печели наградата "Сребърен вълк" на международния фестивал за документално кино в Амстердам IDFA през 2004. Премиерата на "Проблемът с комарите и други истории" е в престижната конкурсна програма "Седмица на критиката" в Кан през 2007. Следват награди в Барселона, Карлови Вари, Лондон, Мадрид, Мотовун, Сараево, Висбаден. Третият пълнометражен документален филм на Паунов "Момчето, което беше цар", посветен на Симеон Сакскобургготски, беше представен за първи път в програмата на фестивала в Торонто през 2011 година, а на международния фестивал RiverRun през 2012 година спечели наградата на журито за най-добър документален филм.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама