Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7247564 www.bgdnes.bg

С 18 трофея си тръгва Чех

Поредната легенда си отива!

Големият Петър Чех разплака феновете на лондонските "Челси" и "Арсенал" с решението си да сложи край на кариерата след края на сезона. За 15 години във Висшата лига вратарят спечели уважението на всички, които обичат английския футбол. Запази го и след като напусна "синия" лагер и премина в редиците на "червените" от Лондон.

Чех си тръгва, спечелил абсолютно всичко на Острова - в кариерата си завоюва цели 18 трофея. Спечели 5 пъти титлата, вдигна купата в Шампионската лига и тази в Лига Европа. Остана му мечтата да си тръгне с още една купа в края на сезона с екипа на "Арсенал". Преди да премине в Англия, вратарят игра за чешките "Хмел" и "Спарта" (Прага), както и за френския "Рен".

Реклама

"Това е моят 20-и сезон като професионален футболист, в който се навършват 20 години от подписването на първия ми договор - написа 36-годишният Чех. - Това е точното време да съобщя, че спирам в края на сезона. Прекарах 15 години във Висшата лига и спечелих всеки възможен трофей, постигнах всичко, което може да се иска. Очаквам да видя какво ще ми предложи животът извън терена."

За мнозина Чех остава в историята като най-добрия вратар в историята на Висшата лига. През настоящия сезон той е предимно резерва за "Арсенал", отстъпвайки мястото си на германския вратар Бернд Лено. И решението му да спре с футбола идва точно навреме.

От "Арсенал" вече обмислят по какъв начин да изпратят легендата, от "Челси" също се чудят как да се сбогуват с големия любимец на феновете. Възможно е да бъде организиран и бенефисен мач между двата отбора в чест на вратаря, който да пази първо за единия, а след това за другия отбор. Дотогава Чех ще даде всичко от себе си, за да вдигне последен трофей в кариерата си. И има големи шансове да изпълни единствената си останала футболна мечта - "Арсенал" е сред фаворитите за трофея в Лига Европа и продължава напред за Купата на Англия.

Разминава се на косъм от смъртта

На 14 октомври 2006 г. Петър Чех е на косъм от смъртта. При гостуване на "Рединг" е ударен тежко в главата от съперник и изпада в безсъзнание. Получава фрактура на черепа, опериран е по спешност и лекарите спасяват живота му. Чех не помни абсолютно нищо от инцидента. Последният му спомен е от излизането на двата отбора на терена. Напук на прогнозите само няколко месеца по-късно вратарят се завръща на терена със специална каска на главата, която носи и до днес, и се превръща в неговата запазена мярка. Чех никога не я сваля на терена и въпреки дискомфорта постепенно връща формата си и отново става един от най-добрите вратари в английското първенство и света.

Рекордьор е по сухи мрежи

През миналата година Чех постигна невероятен рекорд във Висшата лига - записа своя мач №200 без допуснат гол в първенството. Той е единственият с подобно постижение в Англия.

"Горд съм, защото, когато дойдох във Висшата лига през 2004 година, бях едва на 22 години - каза тогава Чех. - В такива моменти просто си мислиш - това е всичко, за което съм мечтал, и вече съм тук. Трябваше да покажа, че заслужавам да играя в това първенство. Истината е, че никой преди не е достигал до 200 сухи мрежи."

Продава шапки-каски

Вратарят наскоро започна необичаен бизнес за футболист - продава шапки в интернет. Те наподобяват неговата каска, с която играе през последните 12 години. Чех продава шапките в специално изработен за целта сайт. За мнозина от по-младите фенове вратарят е неразпознаваем без емблематичната си каска. Вратарят наскоро се измайтапи със създателите на култовата игра ФИФА, в която е изобразен с каска дори когато преговаря за договор. „Каската добре, но къде ми е вратовръзката?“, написа вратарят.

Реклама
Реклама
Реклама