Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7248512 www.bgdnes.bg

92-годишният летец Янко Янков: Ще скачам за кръста,докато съм жив

Мажа се с мас и спирам цигарите за кратко

Кой е той

92-годишният Янко Янков от Синеморец е най-старият мъж у нас, който за поредна година ще се хвърли в ледените води на Черно море за богоявленския кръст. В Синеморец празнуват Йордановден по стар стил на 19 януари. Янков е бивш летец - навигатор, о.р. полковник от Военновъздушните сили на Република България. За повече от 40 години служба вече не си спомня колко стотици часове има прекарани във въздуха на бойни самолети.

- Г-н Янков, наближава Богоявление, което синеморци чествате по стар стил. Готов ли сте отново да се хвърлите за Христовия кръст?

Реклама

- Разбира се, че съм готов. Аз винаги съм готов. Тялото ми е здраво, духът ми е високо. Сякаш не съм на 92, а на 32 години и ей сега ще се скоча в изтребителя. Тъй като това, както се подразбира, е невъзможно, ми остава радостта от трепетната прегръдка на водата, която сгрява както тялото, така и душата ми.

- Все пак как се подготвяте за предизвикателството?

- Минали години любимият ми син ме мажеше обилно от глава до пети със свинска мас, но той се спомина, светла му памет небесна. Сега сам се обтривам и загрявам. Иначе единствената предварителна мярка, която вземам, е да спра цигарите няколко месеца по-рано, като ги замествам с хиляди лукчета за смучене. Винаги съм обичал да пуша, но тази своеобразна хигиена покрай ритуала успях да си я наложа. Друго нищо особено не правя, не спазвам режими, ям всичко, пийвам си умерено, разхождам се, но не спортувам. Не съм се лишавал от нищо през живота си и може би това е тайната на крепкото ми здраве. Най-вероятно е и генетично заложено, не знам. Ще си позволя да цитирам Уинстън Чърчил за по-нагледно: "Една марка уиски, една марка пури и, много важно, никакъв спорт, млади момко".

- От колко години се хвърляте за богоявленския кръст?

- От 2015 г. когато всъщност възстановихме традицията. 67 години ритуалът бе забравен. Преди години основахме Инициативен комитет по честването на християнския празник. Без да се замислят, всички с охота приеха и така традицията възкръсна. Това, искам да подчертая, че е изключително важно. Не е важно, че бай ти Янко на деветдесет и кусур години влиза в леденото море, а че хората осъзнават необходимостта, силата и смисъла на това да се спазва източноправославната българска традиция. Пропуснахме само веднъж, тъй като природата бе решила така. Студ, сняг, вятър не ни плашат, но разбушува ли се морете, нищо не може да се направи. Пез 2017 г. имаше небивало вълнение и водата бе заляла всичко, та нямаше как да се хвърлим. Тази година обаче няма да е така. Всяка сутрин ходя до морето и проверявам. Аз съм и стар рибар и съм се научил да разбирам езика на морето. Говорил съм вече и с ахтополския свещеник Йордан, който хвърля кръста. Той ще е на линия на 19-и, като сме се разбрали ден преди това отново да му се обадя и да го известя за вълнението.

- Защо празнувате по стар стил и как протича празникът?

- Никой не празнува по стар стил. Преди векове Йордановден се е чествал на 19 януари. Защо и ние да не го почитаме на тази дата. Така се осъществява своеобразен преход и връзка между епохите и знае ли човек, може да се отключва друга сила, непозната за нас. Тази традиция възстановяваме ние, старата.

А инак, на 19-и сутринта се събираме всички на брега на залива Бутамята. Осветява се водата, спасителите застават на пост и отец Йордан хвърля кръста. Втурвам се и аз с младите като жребче. Който хване кръста, след това го предава и на другите и така той минава през всички. После обикаляме из селото и аз вече мога да запаля една цигара.

- Притесняват ли се жителите на Синеморец за вас с оглед на възрастта ви?

- Че какво ми е на възрастта. Нали ви казах, духът ми е високо и лети, а тялото желязно. Но по принцип се притесняват, да. Привикаха ме и ми казаха, че тази година щяла да бъде последната, в която ще мога да се метна във водите. Ама аз им казах, че тая няма да я бъде и ще се хвърлям за светия кръст, докато мога. Да съм жив и здрав и догодина ще съм на брега и ще гледам как кръстът проблясва към хоризонта.

- Кой ще присъства на празника?

- Цял Синеморец, че и от околните села и общини. Традиционно съм разпратил писма както до местната власт, така и до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Официалната покана до папа Франциск, която изпратих преди година, също си важи. Той надали ще успее, но искрено се надявам догодина поне да откликне. Разбрах, че през пролетта той ще дойде в България, но трябва да го направи и през зимата, да види с очите си нашата вековна традиция. Това са мостовете, които сближат православното и католическото християнство и това е истинският диалог, през който те могат да общуват.

Реклама
Реклама
Реклама