Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7248572 www.bgdnes.bg

Чапа направи статуя на Лили

Скулпторът подари пластиката на певицата

"Вероятно няма да празнувам с голям купон рождения си ден, който е на 24 януари. Колко да се радвам, че ставам на 76 години? Щастлив съм от това, че преди ден изваях Лили Иванова. Това е моят подарък, не друго. Знам ли дали ще имам възможност отново да работя, след като имам проблем с окото."

Така големият творец проф. Георги Чапкънов сподели пред вестника въодушевлението си от любимата певица и нежеланието си да празнува поредния си рожден ден другата седмица. Тогава Чапа трябва да стане на 76 годни. "Откакто я няма жена ми Снежка, никак не ми се празнува. Няма я любовта на живота ми. Остана ми само работата. Но сега с този проблем с окото не знам вече какво ще правя", сподели тъжно Чапа.

Реклама

Трогателният подарък - скулптура на примата, който Чапа направи на голямата Лили Иванова, бе отбелязан от нея в интернет профила й. Изпълнителката на "Щурче" публикува и кадри от приятелската среща между двамата, на която скулпторът я дарява с 30-сантиметровата бронзова пластика.

Творението представлява умалено копие на самата певица, позиционирана на мястото, където се чувства най-добре в кожата си, а именно - на сцената. Статуята е изработена по предварително дадена от самата Иванова фотография от момент, в който тя поздравява верните си почитатели в публиката. Според първоначалните планове на професора тя трябваше да бъде готова още за съвместната изложба с пластики на Чапкънов и фотографии на Иван Тенев, която бе открита в галерия "Класика" около Коледа. По всичко личи обаче, че отливките все още не са били готови тогава.

"Един изключителен подарък-шедьовър от моя приятел - проф. Георги Чапкънов. Статуетката е израз на неговото знаменито майсторство! Благодаря, че е посветил част от своя огромен талант на моята скромна персона", написа в социалните мрежи певицата, която с лекота пълни в три поредни вечери зала 1 на НДК. Това не е първият път, в който популярният с псевдонима си Чапа творец е извайвал фигури на известни хора. Сред предишните му "модели" попада и прочутият италиански кинорежисьор Федерико Фелини ("Сладък живот", "Осем и половина").

Междувременно гласовитата певица пази особен сантимент и към графиката "Човекът птица", която съвсем наскоро й подари режисьорът Николай Волев. Самият той е автор на творбата, която нарисувал още през 1969 г. в Лондон. Иванова засвидетелства подкрепата си към Волев, като заведе група приятели на представлението "Сексът - начин на употреба", което бележи театралния режисьорски дебют за кинодееца. Пиесата е на Дарио Фо и Франка Раме, а българската адаптация Волев пазел в продължение на повече от десетилетие в търсене на перфектната актрисата за всички 27 роли в нея. В крайна сметка режисьорът се доверява на младата надежда Кристина Топалова, успяла също да си спечели адмирациите и на Лили Иванова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама